Źródło: iko636 from Getty Images
Pałki z kurczaka w sosie
Pyszne i soczyste pałki z kurczaka w intesywnym sosie. Idealne danie na rodzinny obiad czy imprezę.
Składniki
Pałki z kurczaka
- 8 Sztuka pałki z kurczaka
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
Sos
- 1 sztuka cebula
- 2 zęby czosnek
- 1 szkło keczup
- 1 Łyżka miodu
- 1 łyżeczka sos sojowy
- 1 szczypta papryka słodka
- 1 szczypta pieprz cayenne
- 1 ks Papryka
- 2 ks pomidory
Najnowsze ulotki
Procedura
Przygotuj pałki z kurczaka: umyj je, osusz, posyp solą i pieprzem. Odstaw na 15 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Rozgrzej na patelni odrobinę oleju, obsmaż na niej pałki z kurczaka na złoty kolor. Przełóż kurczaka do naczynia żaroodpornego.
Na tej samej patelni, na której smażyłeś kurczaka, podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj ketchup, miód, sos sojowy, pokrojonego w kostkę pomidora i paprykę, mieloną paprykę i pieprz cayenne. Mieszaj, aż składniki połączą się w sos.
Polać sosem kurczaka i wymieszać, aby każde udko było dobrze pokryte sosem.
Wstaw naczynie do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie zwiększ temperaturę do 200 stopni i piecz jeszcze 10 minut, żeby sos się zrumienił.
Podawaj pałki z kurczaka w sosie z ulubionymi dodatkami. Smacznego!