Źródło: manyakotic from Getty Images
Pałki z kurczaka w rękawie
Przepis na aromatyczne, soczyste i przede wszystkim pyszne pałki z kurczaka. Dzięki pieczeniu w rękawie mięso nie wysycha, a kurczak zachowuje swoje naturalne walory smakowe. To doskonały pomysł na prosty i szybki obiad lub kolację.
Składniki
Główne składniki
- 8 ks pałki z kurczaka
Przyprawy
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 szczypta pieprzu czarnego
- 1 szczypta bazylia suszona
- 1 szczypta Rozmaryn
Najnowsze ulotki
Procedura
Przygotuj wszystkie składniki. Sprawdź czy pałki z kurczaka są dobrze oczyszczone z resztek piór.
Przygotuj rękaw do pieczenia. Włóż do środka pałki z kurczaka.
W małej miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy, następnie posyp nimi kurczaka w rękawie. Zamknij rękaw i dobrze potrząśnij, aby przyprawy równomiernie pokryły mięso.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Włóż do środka rękaw z kurczakiem i piecz przez około 50 minut.
Po tym czasie otwórz rękaw (uważaj na gorący par), aby kurczak mógł się ładnie zrumienić. Piecz jeszcze przez 10 minut.
Po wyjęciu z piekarnika, odczekaj chwilę przed podaniem - kurczak będzie bardzo gorący. Smacznego!