Źródło: Pixabay
Paella z owocami morza
- fantastyczny przepis⭐ zrobiony tylko z %ingredientsCount% składników w %preparationDuration% minut. Zainspiruj się naszymi przepisami⭐!
Składniki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 100 g chorizo
- 1 duży czerwone papryki
- 1 duży cebule
- 1 goździk czosnku
- 250 g ryżu do paelli
- 1 litr bulionu rybnego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 Łyżka puree z pomidorów
- 200 g małży
- 200 g krewetek
- 200 g kalmarów
- świeża pietruszka
- sól i pieprz
Najnowsze ulotki
Procedura
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojone w plasterki chorizo i smażymy około 3-4 minuty, aż stanie się chrupiące. Wyjmujemy z patelni i odkładamy na bok.
Do tłuszczu, który pozostał po smażeniu chorizo, dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Dusimy około 5 minut, aż warzywa staną się miękkie.
Następnie dodajemy ryż i smażymy kolejne 2-3 minuty, ciągle mieszając.
Do ryżu dodajemy puree pomidorowe, kurkumę i bulion rybny. Mieszamy, przykrywamy patelnię i dusimy na średnim ogniu około 20 minut.
Po tym czasie dodajemy do patelni małże, krewetki i kalmare. Mieszamy, przykrywamy i gotujemy kolejne 10-15 minut, aż skorupiaki będą gotowe.
Gotowe danie posypujemy pokrojoną pietruszką, dodajemy chorizo i serwujemy od razu.