REKLAMA
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/VzbwTb8987RRxk9IGwSn/69b9c787331a06d62c6a4392c119d0.jpeg)
Źródło: PatrikSlezak from Getty Images
Owocowy deser z galaretką
Smaczny owocowy deser z galaretką, który jest doskonałym wyborem, gdy masz ochotę na coś słodkiego.
REKLAMA
Składniki
porcje
12
Hull:
- 4 szt jajko
- 200 g cukier kryształ
- 100 ml olej
- 100 ml woda
- 1 szt Proszek do pieczenia
- 200 g mąka zwykła specjalna
Krem:
- 200 ml śmietana kremówka
- 400 g kwaśna śmietana
- 250 g mascarpone
- 1 szt Żelatyna
- 3 szt Złoty kłos
- Kompot owocowy
- 2 szt Narzędzia
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
45 min.
1. Krok
Przygotujmy ciasto. Ubijamy żółtka razem z cukrem kryształowym.
2. Krok
Następnie dodajemy olej i wodę.
3. Krok
Często pieczemy w 175°C około 20 minut.
4. Krok
Krem: Ubijamy śmietanę i dodajemy do niej kwaśną śmietanę, mascarpone i utwardzacze.
5. Krok
Krem smarujemy na ciasto.
6. Krok
Na krem położymy owoce.
7. Krok
Żelatyna: uzupełniamy sok z kompotu wodą lub sokiem owocowym do 800 ml.
8. Krok
Dodajemy do niej 3 złote kłosy i gotujemy gęsty kaszka, który pozwalamy mu na chwilę ostygnąć.
9. Krok
Żelatynę wlewamy na wierzch ciasta i pozostawiamy do stężenia w lodówce.