REKLAMA
Źródło: Pinkybird from Getty Images Signature
Owoce pod kruszonką
Prosty i pyszny deser, który można przygotować z dowolnych owoców. Kruszonka dodaje deserowi chrupkości, a kardamon i cynamon - niezapomnianego aromatu.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
Owoce
- 500 g owoców (jabłka, gruszki, śliwki, maliny etc.)
- 2 ks łyżki cukru
- 1 ks łyżeczka cynamonu
Kruszonka
- 100 g mąki
- 75 g cukru
- 1 ks łyżeczka kardamonu
- 75 g masla
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
45 min.
1. Krok
Owoce umyj, pokrój w kostkę (jeśli są duże) i wrzuć do garnka. Dodaj cukier, cynamon i dusi na średnim ogniu, aż staną się miękkie. Odstaw do stygnięcia.
2. Krok
W międzyczasie, w dużej misce, wymieszaj mąkę, cukier i kardamon. Dodaj masło i posiekaj wszystko nożem (lub użyj miksera), aż powstanie kruszonka.
3. Krok
Przełóż owoce do naczynia do zapiekania, posyp kruszonką i piecz w 180°C przez około 25 minut, aż kruszonka zrobi się złota.
4. Krok
Podawaj na ciepło, najlepiej z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.