REKLAMA

Źródło: Pinkybird from Getty Images Signature

Owoce pod kruszonką

Prosty i pyszny deser, który można przygotować z dowolnych owoców. Kruszonka dodaje deserowi chrupkości, a kardamon i cynamon - niezapomnianego aromatu.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Owoce

  • 500 g owoców (jabłka, gruszki, śliwki, maliny etc.) Dodano do
  • 2 ks łyżki cukru Dodano do
  • 1 ks łyżeczka cynamonu Dodano do

Kruszonka

  • 100 g mąki Dodano do
  • 75 g cukru Dodano do
  • 1 ks łyżeczka kardamonu Dodano do
  • 75 g masla Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Owoce umyj, pokrój w kostkę (jeśli są duże) i wrzuć do garnka. Dodaj cukier, cynamon i dusi na średnim ogniu, aż staną się miękkie. Odstaw do stygnięcia.

2. Krok

W międzyczasie, w dużej misce, wymieszaj mąkę, cukier i kardamon. Dodaj masło i posiekaj wszystko nożem (lub użyj miksera), aż powstanie kruszonka.

3. Krok

Przełóż owoce do naczynia do zapiekania, posyp kruszonką i piecz w 180°C przez około 25 minut, aż kruszonka zrobi się złota.

4. Krok

Podawaj na ciepło, najlepiej z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2011 przepisy