Źródło: Irati Ventoso from Getty Images
Oryginalne ciasto na włoską pizzę
Przepis na oryginalne włoskie ciasto do pizzy, dzięki któremu pizza zawsze się uda.
Składniki
- 500 g Zwykła mąka
- 300 ml Letnia woda
- 7 g Suszone drożdże
- 2 łyżki Oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka Sole
- 1 łyżeczka Cukier
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw dodaj drożdże i cukier do letniej wody i pozwól im pracować przez około 10 minut, aż na powierzchni utworzy się piana. Drożdże muszą być aktywne, to klucz do nadmuchania ciasta.
Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj sól i wymieszaj. Następnie zrób dołek na środku mąki i wlej zakwas oraz oliwę z oliwek.
Wymieszaj wszystko razem i wyrób ciasto. Wyrabiaj, aż będzie gładkie i lepkie.
Pozostaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Gdy ciasto wyrośnie, wyłóż je na posypaną mąką stolnicę, delikatnie wymieszaj, a następnie podziel na pożądaną liczbę porcji. Aby uzyskać idealnie cienkie ciasto, zalecam jedną porcję na osiem kromek.
Rozwałkuj ciasto na cienkie naleśniki, posmaruj je bazą pomidorową i ulubionymi dodatkami.