REKLAMA

Źródło: tasha_lyubina from Getty Images

Omáčka beurre blanc

Prosty przepis na przygotowanie sosu beurre blanc, co w tłumaczeniu z francuskiego oznacza 'białe masło'. Ten sos jest klasycznym elementem kuchni francuskiej i doskonale pasuje do ryb lub owoców morza.

REKLAMA

Składniki

porcje
2
  • 200 g masło Dodano do
  • 50 ml białe wino Dodano do
  • 50 ml Ocet z białego wina Dodano do
  • 2 szt szalotki Dodano do
REKLAMA

Procedura

20 min.
1. Krok

Podgrzewaj wino, ocet i szalotkę w małym rondelku, aż płyn prawie całkowicie odparuje. Około 5 minut.

2. Krok

Dodaj kawałki masła i ciągle mieszaj, aż masło się rozpuści i sos będzie gładki.

3. Krok

Przesieć sos i podgrzać go przed podaniem, ale nie gotować. Podawaj ciepły.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy