REKLAMA

Źródło: tasha_lyubina from Getty Images

Omáčka beurre blanc

Prosty przepis na przygotowanie sosu beurre blanc, co w tłumaczeniu z francuskiego oznacza 'białe masło'. Ten sos jest klasycznym elementem kuchni francuskiej i doskonale pasuje do ryb lub owoców morza.

REKLAMA

Składniki

porcje
2
  • 200 g masło Dodano do
  • 50 ml białe wino Dodano do
  • 50 ml Ocet z białego wina Dodano do
  • 2 szt szalotki Dodano do
REKLAMA

Procedura

20 min.
1. Krok

Podgrzewaj wino, ocet i szalotkę w małym rondelku, aż płyn prawie całkowicie odparuje. Około 5 minut.

2. Krok

Dodaj kawałki masła i ciągle mieszaj, aż masło się rozpuści i sos będzie gładki.

3. Krok

Przesieć sos i podgrzać go przed podaniem, ale nie gotować. Podawaj ciepły.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy