REKLAMA
Źródło: tasha_lyubina from Getty Images
Omáčka beurre blanc
Prosty przepis na przygotowanie sosu beurre blanc, co w tłumaczeniu z francuskiego oznacza 'białe masło'. Ten sos jest klasycznym elementem kuchni francuskiej i doskonale pasuje do ryb lub owoców morza.
REKLAMA
Składniki
porcje
2
- 200 g masło
- 50 ml białe wino
- 50 ml Ocet z białego wina
- 2 szt szalotki
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
20 min.
1. Krok
Podgrzewaj wino, ocet i szalotkę w małym rondelku, aż płyn prawie całkowicie odparuje. Około 5 minut.
2. Krok
Dodaj kawałki masła i ciągle mieszaj, aż masło się rozpuści i sos będzie gładki.
3. Krok
Przesieć sos i podgrzać go przed podaniem, ale nie gotować. Podawaj ciepły.