Ogórki w occie
Tradycyjne domowe kiszone ogórki to najpopularniejszy kwaszony dodatek. To także najlepszy sposób na wykorzystanie dużej ilości ogórków. Wypróbuj ten przepis na chrupiące kiszone ogórki.
Składniki
Składniki
- Ogórki kiszone
- Świeży koperek (nasiona)
- marchewka
- The Onion
Nalewka
- 13⁄4 l woda
- 100 g cukier
- 1⁄2 l ocet
- Konserwujący dodatek do ogórków, na przykład Deko
Najnowsze ulotki
Procedura
Dokładnie myjemy i pozostawiamy do wyschnięcia słoiki do konserwowania.
Czyścimy warzywa, układamy plasterki marchewki, koper i ogórki w przygotowanych słoikach do konserwowania. Staramy się zaczynać od największych ogórków, aby zmieściło nam się jak najwięcej w słoiku.
Przygotuj kwaśno-słodki rosół, mieszając wszystkie składniki przeznaczone do zupy. Gotować przez 5 minut.
Po ostygnięciu zalewamy ogórki w butelce zalewą, zostawiając wolną przestrzeń około 1 cm od górnego otworu butelki, a jednocześnie ogórki powinny być zanurzone w zalewie.
Butelki zakręcamy korkiem, wkładamy do garnka z wodą na dnie. Na garnka kładziemy pokrywkę, doprowadzamy wodę do wrzenia i gotujemy przez 5 minut.
Następnie wyjmujemy słoiki z zamknięciem na zawleczkę i pozostawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej przez 12 do 24 godzin. Możemy je zawinąć w koc.
Po ostygnięciu sprawdź, czy pokrywy dobrze przylegają do butelek. Jeśli potrząśniesz krytyką i nie ruszy się, ogórki są właściwie zamknięte.
Smacznego :)