Źródło: manyakotic via iStockPhotos
Nutella na choinkę
Zbliżające się Święta Bożego Narodzenia skłaniają nas do kreatywności w kuchni! Poeksperymentowałam w kuchni i wyczarowałam wymarzoną choinkę Nutella. Ten słodki przysmak przypadnie do gustu nie tylko najmłodszym, ale także dorosłym. Jest łatwy do zrobienia, wygląda fantastycznie i smakuje niebiańsko!
Składniki
- 2 Opakowanie Gotowe ciasto francuskie
- 1 Puchar Nutella
- 1 pobity Jajko (do obtoczenia)
- Cukier puder do dekoracji
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby upiec choinkę z Nutellą, najpierw rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Zanim zaczniesz, pozwól Nutelli dojść do temperatury pokojowej - łatwiej będzie ją rozsmarować. Następnie umieść arkusz ciasta francuskiego na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Teraz równomiernie rozprowadź Nutellę na cieście francuskim. Pozostaw jednak niewielką wolną krawędź. Wskazówka: Bardzo dobrze sprawdza się do tego silikonowa szpatułka.
Następnie umieść drugi arkusz ciasta francuskiego na wierzchu i lekko dociśnij krawędzie.
Teraz pokrój ciasto na kształt choinki, używając dwóch dolnych rogów ciasta francuskiego jako podstawy choinki. Następnie wytnij paski równoległe do "linii choinki", aby reprezentowały "gałęzie" choinki.
Teraz ostrożnie skręć gałęzie, aby utworzyć spiralę, która nada drzewu głębię i trójwymiarowy kształt.
Teraz ostrożnie posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem - nada to później drzewku ładny kolor.
Następnie piecz choinkę w rozgrzanym piekarniku przez ok. 20-25 minut lub do momentu, aż stanie się złotobrązowa. Uważnie obserwuj choinkę, każdy piekarnik jest inny!
Pozostaw choinkę z Nutellą do lekkiego ostygnięcia i posyp cukrem pudrem przed podaniem.