Źródło: meteo021 from Getty Images
Nalewka orzechowa
Składniki
- 24 orzechy włoskie
- 1 l wódka
- 4 Goździk
- Cynamon
- 500 g semolina cukier
- cukier/miód
Najnowsze ulotki
Procedura
Orzechy zbieramy w czerwcu. Dobrze je myjemy i kroimy na plastry. Przy krojeniu i pracy z zielonymi orzechami, polecam używanie rękawiczek, inaczej będziesz miał brązowe ręce i jest problem z ich umyciem.
Duży 4L słoik do konserwacji jest odpowiedni do nakładania, w którym stopniowo nakładamy orzechy. Dodajemy goździki, cynamon i na końcu zalewamy alkoholem.
Zamykamy i zostawiamy do namoczenia przez 6 tygodni, najlepiej na słonecznym miejscu. Czasami dobrze jest wymieszać zawartość butelki.
Po 6 tygodniach zalania, przecedź orzechówkę przez delikatną tkaninę. Nalej orzechówkę do czystego szklanego słoika, dodaj miód lub cukier, rozpuszczony w jak najmniejszej ilości wody i dobrze wymieszaj. Słoik z orzechówką ponownie umieść w słonecznym miejscu na kolejne około dwa do czterech tygodni. Miód lub cukier będzie się stopniowo rozpuszczać. Mieszając od czasu do czasu, osiągniemy lepsze rozpuszczanie.