REKLAMA

Źródło: meteo021 from Getty Images

Nalewka orzechowa

REKLAMA

Składniki

porcje
20
  • 24 orzechy włoskie Dodano do
  • 1 l wódka Dodano do
  • 4 Goździk Dodano do
  • Cynamon Dodano do
  • 500 g semolina cukier Dodano do
  • cukier/miód Dodano do
REKLAMA

Procedura

20 min.
1. Krok

Orzechy zbieramy w czerwcu. Dobrze je myjemy i kroimy na plastry. Przy krojeniu i pracy z zielonymi orzechami, polecam używanie rękawiczek, inaczej będziesz miał brązowe ręce i jest problem z ich umyciem.

2. Krok

Duży 4L słoik do konserwacji jest odpowiedni do nakładania, w którym stopniowo nakładamy orzechy. Dodajemy goździki, cynamon i na końcu zalewamy alkoholem.

3. Krok

Zamykamy i zostawiamy do namoczenia przez 6 tygodni, najlepiej na słonecznym miejscu. Czasami dobrze jest wymieszać zawartość butelki.

4. Krok

Po 6 tygodniach zalania, przecedź orzechówkę przez delikatną tkaninę. Nalej orzechówkę do czystego szklanego słoika, dodaj miód lub cukier, rozpuszczony w jak najmniejszej ilości wody i dobrze wymieszaj. Słoik z orzechówką ponownie umieść w słonecznym miejscu na kolejne około dwa do czterech tygodni. Miód lub cukier będzie się stopniowo rozpuszczać. Mieszając od czasu do czasu, osiągniemy lepsze rozpuszczanie.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy