REKLAMA

Naleśniki z mascarpone

Dowiedz się, jak przyrządzić tradycyjne naleśniki. Ten przepis jest idealny zarówno na słodkie, jak i na słone naleśniki. Idealny na Dzień Naleśników lub po prostu na specjalne śniadanie.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 200 g mąka samozbrylająca Dodano do
  • 350 ml mleko pełne Dodano do
  • 2 kawałek jajko Dodano do
  • Sól Dodano do
  • olej słonecznikowy Dodano do
  • mascarpone Dodano do
  • Posiekane laskowe orzechy Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Mąkę i sól wsypać do dużego naczynia, zrobić w środku dołek i wlać mleko i jajka. Podczas mieszania mąki cały czas szybko mieszaj trzepaczką. Kontynuuj ubijanie, aż uzyskasz gładkie ciasto. Teraz dodaj 1 łyżkę oleju roślinnego i dobrze ubij.

2. Krok

Weź patelnię, namocz trochę papieru kuchennego w oleju i posmaruj wnętrze patelni. Podgrzej patelnię na średnim ogniu przez 1 minutę.

3. Krok

Dodaj łyżkę ciasta na patelnię i natychmiast zacznij nią kręcić wokół patelni, aby uzyskać ładną, równą warstwę.

4. Krok

Naleśnika smaż przez 30 - 40 sekund. Używając łopatki, ostrożnie podnieś naleśnik, aby spojrzeć na dolną stronę przed przewróceniem, aby sprawdzić, czy jest złocista. Smaż drugą stronę około 30 - 40 sekund i przełóż na talerz do podawania.

5. Krok

Przed podaniem posmaruj mascarpone, posyp orzechami. Zwin, udekoruj bitą śmietaną i truskawkami. Smacznego.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy