Naleśniki z mascarpone
Dowiedz się, jak przyrządzić tradycyjne naleśniki. Ten przepis jest idealny zarówno na słodkie, jak i na słone naleśniki. Idealny na Dzień Naleśników lub po prostu na specjalne śniadanie.
Składniki
- 200 g mąka samozbrylająca
- 350 ml mleko pełne
- 2 kawałek jajko
- Sól
- olej słonecznikowy
- mascarpone
- Posiekane laskowe orzechy
Najnowsze ulotki
Procedura
Mąkę i sól wsypać do dużego naczynia, zrobić w środku dołek i wlać mleko i jajka. Podczas mieszania mąki cały czas szybko mieszaj trzepaczką. Kontynuuj ubijanie, aż uzyskasz gładkie ciasto. Teraz dodaj 1 łyżkę oleju roślinnego i dobrze ubij.
Weź patelnię, namocz trochę papieru kuchennego w oleju i posmaruj wnętrze patelni. Podgrzej patelnię na średnim ogniu przez 1 minutę.
Dodaj łyżkę ciasta na patelnię i natychmiast zacznij nią kręcić wokół patelni, aby uzyskać ładną, równą warstwę.
Naleśnika smaż przez 30 - 40 sekund. Używając łopatki, ostrożnie podnieś naleśnik, aby spojrzeć na dolną stronę przed przewróceniem, aby sprawdzić, czy jest złocista. Smaż drugą stronę około 30 - 40 sekund i przełóż na talerz do podawania.
Przed podaniem posmaruj mascarpone, posyp orzechami. Zwin, udekoruj bitą śmietaną i truskawkami. Smacznego.