REKLAMA

Źródło: Freepik

Najlepszy rosół z gęsi

Rosół z gęsi to tradycyjna polska zupa o głębokim, wyrazistym smaku. Idealna na niedzielny obiad z rodziną. Bez względu na pogodę, ten rosół zawsze poprawi nastrój!

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 1 gęś średniej wielkości Dodano do
  • 2 marchewki Dodano do
  • 1 korzeń pietruszki Dodano do
  • 1 korzeń selera Dodano do
  • 1 Objętość natki pietruszki Dodano do
  • 1 mała cebula Dodano do
  • 3 gałązki selera naciowego Dodano do
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu Dodano do
  • 2 listy laurowe Dodano do
  • 3 ziarna ziela angielskiego Dodano do
  • sól do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Gęś umyć, osuszyć, usunąć ewentualne pióra i flaki. Podzielić na 4-6 porcji.

2. Krok

Mięso włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą, dodać sól.

3. Krok

Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez około 2-3 godziny. Piana, która unosi się na powierzchni, należy systematycznie usuwać.

4. Krok

Przygotować warzywa - cebulę przekroić na pół i przypiec na suchej patelni, pozostałe warzywa umyć i pokroić na duże kawałki.

5. Krok

Po około 2 godzinach gotowania do garnka dodać przygotowane warzywa i przyprawy.

6. Krok

Gotować jeszcze przez około godzinę. Przed podaniem przecedzić.

7. Krok

Rosół podawać z makaronem lub innymi dodatkami według uznania.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy