Źródło: Freepik
Najlepszy rosół z gęsi
Rosół z gęsi to tradycyjna polska zupa o głębokim, wyrazistym smaku. Idealna na niedzielny obiad z rodziną. Bez względu na pogodę, ten rosół zawsze poprawi nastrój!
Składniki
- 1 gęś średniej wielkości
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 korzeń selera
- 1 Objętość natki pietruszki
- 1 mała cebula
- 3 gałązki selera naciowego
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- 2 listy laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól do smaku
Najnowsze ulotki
Procedura
Gęś umyć, osuszyć, usunąć ewentualne pióra i flaki. Podzielić na 4-6 porcji.
Mięso włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą, dodać sól.
Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez około 2-3 godziny. Piana, która unosi się na powierzchni, należy systematycznie usuwać.
Przygotować warzywa - cebulę przekroić na pół i przypiec na suchej patelni, pozostałe warzywa umyć i pokroić na duże kawałki.
Po około 2 godzinach gotowania do garnka dodać przygotowane warzywa i przyprawy.
Gotować jeszcze przez około godzinę. Przed podaniem przecedzić.
Rosół podawać z makaronem lub innymi dodatkami według uznania.