Źródło: Pixabay: planet_fox
Najlepsze frytki z batatów
Te frytki z batatów są świetną alternatywą dla klasycznych. Są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, a także pełne witamin i błonnika. Są szybkie i łatwe do przygotowania, doskonałe jako dodatek do dania głównego lub zdrowa przekąska.
Składniki
- 2 szt Duże słodkie ziemniaki
- 2 łyżka stołowa oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka Sól
- 1 łyżeczka mielona papryka
- 1 łyżeczka Czarny pieprz
Najnowsze ulotki
Procedura
Umyj słodkie ziemniaki. Pokrój je na frytki (nie musisz ich obierać).
Włóż frytki do dużej miski, dodaj oliwę z oliwek, sól, mieloną paprykę i czarny pieprz. Dobrze wymieszaj.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Rozłóż frytki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, aby nie nachodziły na siebie.
Piec frytki przez około 30 minut, czyli aż nie będą złote i chrupiące. Po 15 minutach przemieszaj je.
Spróbuj jednego frytkę, czy jest miękka w środku. Jeśli tak, są gotowe. Jeśli nie, piecz je jeszcze kilka minut.