Źródło: Pixabay: Taken
Najlepsze chrupiące placki ziemniaczane na świecie
Te pyszne placki ziemniaczane są miękkie i kremowe w środku, a jednocześnie chrupiące na zewnątrz, oferując idealną równowagę.
Składniki
- 2 filiżanki Tłuczonych ziemniaków (najlepiej resztek)
- 1 duże jajko
- 1⁄4 filiżanka Mąki plus więcej do posypania
- 2 Zielona cebulka, drobno posiekana
- 1⁄2 filiżanka Startego sera cheddar
- sól i pieprz do smaku
- 21⁄2 łyżki stołowe Oleju roślinnego do smażenia
- Opcjonalne dodatki: kwaśna śmietana, dodatkowy ser lub kawałki bekonu.
Najnowsze ulotki
Procedura
W dużej misce wymieszać tłuczone ziemniaki, jajko, mąkę, zieloną cebulkę i starty ser cheddar. Upewnij się, że składniki są dobrze wymieszane, aż powstanie lepkie ciasto. Aby uzyskać lepszy smak, polecam użyć resztek tłuczonych ziemniaków, które mają już dodane smaki, takie jak masło, śmietana lub czosnek, które sprawiają, że te naleśniki są wyjątkowo smaczne.
Dopraw mieszankę solą i pieprzem i mieszaj, aż wszystko się dobrze połączy. Nie bój się dostosowywać przypraw do swoich upodobań, te naleśniki są wybaczające.
Nabrać około 1/4 szklanki masy ziemniaczanej i uformować z niej placki. Aby uzyskać jednolitość, zawsze używam miarki o pojemności 1/4 filiżanki, aby upewnić się, że wszystkie naleśniki są jednakowej wielkości.
Oprósz każdy naleśnik lekko mąką. Ten krok jest niezbędny, aby naleśniki nie przywierały do patelni i dodawały rozkosznej skórki na zewnątrz.
Rozgrzej olej roślinny na dużej nieprzywierającej patelni na średnim ogniu. Dodać naleśniki i smażyć około 3-4 minut z każdej strony lub do uzyskania złotobrązowego koloru i chrupkości. Upewnij się, że patelnia nie jest przepełniona, aby ułatwić przewracanie i uzyskać bardziej chrupiący efekt.
Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami, takimi jak kwaśna śmietana, dodatkowy ser lub kawałki bekonu.