Źródło: Pixabay : congerdesign
Najlepsza włoska patelnia do tortellini
Tortellini z patelni jest ulubionym daniem mojej rodziny i moim. Przygotowywałam to włoskie danie kilka razy i zawsze trafia w sedno pomiędzy wygodą i smakiem. Dzięki temu przepisowi upewniam się, że wszyscy przy stole są zadowoleni i chcą więcej. Najlepsze w tym daniu jest to, że jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, co czyni je idealnym przepisem na kolację w tygodniu.
Składniki
- 500 g Tortellini (smak do wyboru)
- 2 papryka (różne kolory)
- 1 cebula
- 2 ząbek czosnku
- 200 g pomidory koktajlowe
- 2 Łyżka oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 150 g Mini kulki mozzarelli
- Garść świeżych liści bazylii
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować włoskie tortellini, najpierw posiekaj cebulę i czosnek. Jeśli używasz czosnku, zawsze zalecam najpierw go zmiażdżyć, a następnie posiekać, aby uwolnić jak najwięcej smaku.
Pokrój paprykę i pomidory na kawałki wielkości kęsa. Rozmiar jest oczywiście kwestią gustu, ale ja wolę mniejsze kawałki, ponieważ szybciej się gotują i dobrze mieszają z tortellini.
Umieść dużą patelnię z oliwą z oliwek na średnim ogniu. Gdy olej będzie gorący - powinien lekko migotać, ale nie dymić - dodaj cebulę i czosnek.
Gdy cebula się zeszkli, dodać paprykę i smażyć przez około 5 minut do miękkości.
Dodaj tortellini i pomidory i smaż przez kolejne 5-7 minut, ciągle mieszając. Tortellini powinny być lekko chrupiące na zewnątrz - dla mnie to absolutna konieczność!
Dopraw solą i pieprzem, dodaj mini kulki mozzarelli i dobrze wymieszaj, aż ser trochę się rozpuści.
Zdjąć patelnię ze smacznymi włoskimi tortellini z ognia i udekorować świeżą bazylią.