REKLAMA
Źródło: FB: 1000 przepisów na sałatki
Najlepsza sałatka wielkanocna
Klasyczna polska sałatka wielkanocna, która jest absolutną gwiazdą każdego świątecznego stołu.
REKLAMA
Składniki
porcje
6
- 100 g szynki konserwowej
- 1 ks jajko
- 1 słoiczek selera konserwowego
- 1⁄2 puszki ananasa w syropie
- 1⁄2 puszki kukurydzy
- 1 Garść rodzynek
- 3 Łodygi szczypiorku
- 3 łyżki majonezu
- sól i pieprz
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
45 min.
1. Krok
Rodzynki zalać gorącą wodą i odstawić na 30 minut.
2. Krok
Następnie odsącz je i dokładnie osusz.
3. Krok
Jajko ugotuj na twardo i pokrój w małą kostkę.
4. Krok
Seler z puszki odcedź i pokrój w kostkę.
5. Krok
Ananasa pokroić w małe kostki.
6. Krok
Odcedź kukurydzę.
7. Krok
Umyj i drobno posiekaj szczypiorek.
8. Krok
Szynkę konserwową pokroić w drobną kostkę.
9. Krok
Wszystkie składniki wymieszać, dodać 3 łyżki majonezu, doprawić solą i pieprzem.