Źródło: RitaE from Pixabay
Najlepsza na świecie sól kapuściana przygotowana szybko
W ciągu ostatnich kilku lat wypróbowałem różne przepisy na colesław. Ten przepis, który tutaj przedstawiam, okazał się powszechnie lubiany i smaczny. Colesław składa się z poszatkowanej białej kapusty, marchewki i lekkiego sosu octowo-olejowego i stanowi doskonały dodatek do grilla lub innych głównych posiłków. Szybkie i łatwe w przygotowaniu!
Składniki
- 1 duży Biała kapusta
- 2 średni rozmiar padlinożerca
- 1 cebula
- 125 ml Ocet z białego wina
- 125 ml Olej słonecznikowy lub rzepakowy
- 100 g cukier
- sól i pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
Procedura
Przekrój kapustę na pół i usuń łodygę. Następnie drobno poszatkuj lub zetrzyj kapustę i marchewkę. Preferuję golenie, ponieważ dzięki temu kapusta jest chrupiąca i nadaje sałatce przyjemną konsystencję.
Obierz i drobno posiekaj cebulę. Drobno posiekana cebula nadaje sałatce dodatkową chrupkość i cebulowego kopa.
W dużej misce dobrze wymieszaj ocet winny, olej i cukier. Ważne jest, aby dobrze wymieszać składniki, aż cukier całkowicie się rozpuści, aby uzyskać odpowiednią słodycz sałatki.
Dodaj pokrojone warzywa do miski, dopraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj. Ponieważ kapusta zawiera dużo wody, dodaj trochę więcej soli niż zwykle. Sałatka powinna teraz stać przez godzinę, aż kapusta nieco opadnie.
Po godzinie dobrze wymieszać najlepszy na świecie colesław i w razie potrzeby ponownie doprawić solą, pieprzem i cukrem. Odstaw colesław na kolejną godzinę, a następnie podawaj.