REKLAMA

Najlepsza karkówka na obiad

Już od lat karkówka uchodzi za danie rodzinne, które serwuje się na niedzielnym obiedzie. Delikatna, soczysta i pełna aromatów. Nasza propozycja to karkówka pieczona, podawana z pieczonymi ziemniakami i sosem. To danie jest idealne na obiad z rodziną.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 kg karkówki wieprzowej (może być w całości lub w kawałkach) Dodano do
  • 3 łyżki oliwy z oliwek Dodano do
  • 1 łyżeczka suszonego oregano Dodano do
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku Dodano do
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku Dodano do
  • 12 łyżeczki ostrej papryki w proszku (opcjonalnie jeśli lubisz pikantne smaki) Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

105 min.
1. Krok

Przygotuj marynatę. W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, przeciśnięty czosnek, oregano, tymianek, słodką paprykę w proszku i, jeśli używasz, ostrej papryki w proszku. Dodaj szczyptę soli i pieprzu do smaku.

2. Krok

Karkówkę umyj i osusz. Jeśli jest potrzeba, usuń nadmiar tłuszczu. Następnie naciśnij na karkówkę palcami, aby lekko ją rozbić (to pomoże w równomiernym wchłanianiu marynaty).

3. Krok

Umieść karkówkę w naczyniu żaroodpornym lub dużej misce, a następnie wlej przygotowaną marynatę na wierzch. Upewnij się, że cała powierzchnia mięsa jest pokryta marynatą. Możesz również delikatnie wmasować marynatę w mięso.

4. Krok

Przykryj naczynie lub misę folią spożywczą i umieść w lodówce na co najmniej 2-3 godziny (lub najlepiej na całą noc), aby mięso dobrze się zamarynowało.

5. Krok

Po upływie czasu marynowania, wyjmij karkówkę z lodówki i pozostaw na blacie kuchennym, aby osiągnęła temperaturę pokojową.

6. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.

7. Krok

Na patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzej trochę oleju. Przesmaż karkówkę z każdej strony na złoty kolor, aby zabezpieczyć jej soczystość podczas pieczenia.

8. Krok

Przenieś karkówkę na blaszkę do pieczenia lub żaroodporny garnek, a następnie wstaw do piekarnika.

9. Krok

Piecz karkówkę w rozgrzanym piekarniku przez około 1,5-2 godziny (czas pieczenia zależy od wielkości kawałka mięsa). Co 30 minut polewaj ją odrobiną soku z pieczenia lub resztkami marynaty.

10. Krok

Po upływie czasu pieczenia, wyjmij karkówkę z piekarnika i przykryj ją folią aluminiową. Pozwól jej odpocząć przez kilka minut, aby soczystość się zachowała.

11. Krok

Następnie pokrój karkówkę na cienkie plastry i podawaj na talerzach. Możesz podać ją z ulubionymi dodatkami, takimi jak ziemniaki, surówka lub sałatka.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy