Najlepsza baklawa
Baklawa to słodki, orzechowy przysmak pochodzący z krajów Bliskiego Wschodu i Bałkanów. To tradycyjne danie jest obec w kuchniach różnych kultur iiesządzana z ciasta filo, które jest przekładane warstwami orzechów włoskich lub nerkowca, nasączane syropem, a następnie pokryw war być podawana na ciepło lub na zimno i zawsze smakuje wybornie.
Składniki
- 1 opakowanie arkuszy ciasta filo
- 6 łyżki miodu
- 1 szkło orzechów włoskich, posiekanych
- 1 szkło orzechów laskowych, posiekanych
- 1 szkło migdałów, posiekanych
- 1⁄2 łyżki goździków mielonych
- 1⁄4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 175°C.
Wymieszaj orzechy, 1/4 szklanki cukru, cynamon, goździki i gałkę muszkatołową w misce.
Nałóż na dno formy o wymiarach 23x33 cm jedną arkę filo, pos masłem. Nałóż kolejną i posmaruj ją również masłem.
Powtarzaj ten proces, aż dostaniesz 10 warstwie posyp równomiernie mieszankę orzechową.
Przykryj 5 arkami filo, każdą smarując masłem.
Natnij wierzch dania, ale nie przecinaj dolnej warstwy.
Wstaw do piekarnika i piecz przez 45 minut.
Odstaw na 10 minut.
Gdy baklawa się piecze, w misce wymieszaj pozostały miód, szczyptę soli oraz 1/2 szklanki wody. Podgrzewaj, mieszając, aż cukier się rozpuści.
Po wyjęciu baklawy z piekarnika, polej ją równomiernie miodowym syropem.
Pozostaw do wystudzenia i pokrój na kwadraty.