Źródło: Anna Subbotina from Canva
Nadzienie czekoladowe z mascarpone
Czekoladowe nadzienie z mascarpone jest jednym z moich ulubionych. Jest niezwykle szybkie i proste w wykonaniu, a efekt końcowy jest absolutnie niesamowity.
Składniki
- 200 g Ciemna czekolada
- 250 g mascarpone
- 50 g cukier puder
- 1 łyżka Ekstrakt waniliowy
Najnowsze ulotki
Procedura
Zacznij od pokrojenia gorącej czekolady na małe kawałki i umieszczenia jej w łaźni parowej. Ważne jest, aby nie topić czekolady bezpośrednio na ogniu, ponieważ może ona stracić swój smak. Gdy czekolada całkowicie się rozpuści, odstaw ją na bok i pozwól jej lekko ostygnąć.
W międzyczasie umieść mascarpone, cukier puder i ekstrakt waniliowy w misce i wszystko dobrze wymieszaj. Gdy czekolada będzie wystarczająco chłodna (musi być ciepła, ale nie gorąca), dodaj ją do masy mascarpone i mieszaj, aż wszystkie składniki połączą się i utworzą gładki krem.
To czekoladowe nadzienie z mascarpone jest idealne do nadziewania ciast i ciasteczek lub jako samodzielny krem deserowy.