Muffinki Martinka z ziarnami czekolady
One pieką dzieci dorosły robi tylko nadzór. ☺
Składniki
- 90 g masło
- 100 g cukier kryształ
- 1 pełna jajko
- 2 białka jaj
- 1.2 dcl mleko
- 1 drożdże suszone
- 200 g mąka półgruboziarnista
- 1 Ziarna czekolady
Najnowsze ulotki
Procedura
Jeśli pieką dzieci. Poproś osobę dorosłą o rozgrzanie piekarnika do 180 stopni.
Masło pokroić na małe kawałki i włożyć do rondla.Dodać cukier i podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając.Powstanie biała, spieniona masa.
Zawartość rondla przelać do miski i dodać całe jajko i białka.Wymieszać drewnianym widelcem, a następnie dodać mleko.
Cały czas mieszając, stopniowo dodawać mąkę, a następnie drożdże. Na koniec dodajemy wiórki czekoladowe i ponownie mieszamy.
Foremki dobrze wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Wlej do nich ciasto, ale nie do pełna.Poproś osobę dorosłą, aby wstawiła je do piekarnika na 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Jeśli lubisz owoce, możesz przed pieczeniem położyć na powierzchni każdej muffinki borówki, maliny, orzechy, nigdy nie wkładaj owoców do środka ciasta.