REKLAMA

Mini burgery

Pyszny , szybki i domowy pomysł na super przekąskę . Super pomysł na imprezę , domówkę lub coś na szybko .

REKLAMA

Składniki

porcje
6

BURGERY

  • BURGERY Dodano do
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego Dodano do
  • 1 goździk czosnku Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 2 łyżki bułki tartej Dodano do
  • sól Dodano do
  • pieprz biały Dodano do

BUŁKI

  • 500 g mąki pszennej Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 220 ml mleko Dodano do
  • 3 łyżki oliwy Dodano do
  • 1 łyżeczka soli Dodano do
  • 20 g świeżych drożdży Dodano do
  • 1 szczypta cukru Dodano do

DODATKOWO

  • 2 czewone cebule Dodano do
  • ser Mimolette Dodano do
  • sałata masłowa Dodano do
  • ogórki kanapkowe Dodano do
  • mini pomidorki Dodano do
  • keczup Dodano do
  • ostra musztarda Dodano do
  • wykłaczki do burgerów Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Mięso mielone przekładamy do miski , dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek , jajko , przyprawy i bułkę tartą dokładnie mieszamy . Odstawiamy na bok do przegryzienia .

2. Krok

Ciasto drożdżowe- W garnku podgrzewamy delikatnie mleko (temperatura taka by mogli my włożyć do niego palec i nas nie parzyło) do którego na sam koniec dodajemy cukier , pokruszone drożdże i dokładnie mieszamy . Pozostawiamy na 5 minut .

3. Krok

Po upływie tego czasu przelewamy do mąki , dokładamy resztę składników , wyrabiamy na jednolite i elastyczne ciasto drożdżowe . Ciasto pozostawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce .

4. Krok

W między gdy ciasto nam wyrasta formujemy około 20 gramowe klopsiki , lekko spłaszczamy i smażymy na niewielkiej ilości oleju . Po usmażeniu przekładamy na blaszkę kładziemy mały plaster sera mimolette i zapiekamy w piekarniku przez 10 minut w 170°C . Następnie studzimy .

5. Krok

Gdy ciasto nam pięknie urosło i podwoiło objętość delikatnie wyrabiamy , następnie formujemy małe około 30 gramowe bułeczki . Przekładamy do wysmarowanej olejem formy lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy w nagrzanym piekarniku , temperatura 170 °C przez około 30 minut (do fajnego złotego koloru) . Studzimy na kratce .

6. Krok

W osobnej misce mieszamy ketchup z musztarda . Plastry ogórka kanapkowego na mniejsze kawałki , cebula oraz pomidorki w cienkie plastry .

7. Krok

Zimne bułki kroimy na pół , dół smarujemy przygotowanym sosem na to układamy kawałek liścia sałaty , plaster cebuli na to kotlecik zapieczony z serem na górę plaster ogórka , pomidora i przykrywamy wszystko posmarowaną ketchupem górę bułki .

8. Krok

Całość delikatnie dociskamy i wbijamy wykałaczkę .

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy