Mini burgery
Pyszny , szybki i domowy pomysł na super przekąskę . Super pomysł na imprezę , domówkę lub coś na szybko .
Składniki
BURGERY
- BURGERY
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 goździk czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz biały
BUŁKI
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 220 ml mleko
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 20 g świeżych drożdży
- 1 szczypta cukru
DODATKOWO
- 2 czewone cebule
- ser Mimolette
- sałata masłowa
- ogórki kanapkowe
- mini pomidorki
- keczup
- ostra musztarda
- wykłaczki do burgerów
Najnowsze ulotki
Procedura
Mięso mielone przekładamy do miski , dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek , jajko , przyprawy i bułkę tartą dokładnie mieszamy . Odstawiamy na bok do przegryzienia .
Ciasto drożdżowe- W garnku podgrzewamy delikatnie mleko (temperatura taka by mogli my włożyć do niego palec i nas nie parzyło) do którego na sam koniec dodajemy cukier , pokruszone drożdże i dokładnie mieszamy . Pozostawiamy na 5 minut .
Po upływie tego czasu przelewamy do mąki , dokładamy resztę składników , wyrabiamy na jednolite i elastyczne ciasto drożdżowe . Ciasto pozostawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce .
W między gdy ciasto nam wyrasta formujemy około 20 gramowe klopsiki , lekko spłaszczamy i smażymy na niewielkiej ilości oleju . Po usmażeniu przekładamy na blaszkę kładziemy mały plaster sera mimolette i zapiekamy w piekarniku przez 10 minut w 170°C . Następnie studzimy .
Gdy ciasto nam pięknie urosło i podwoiło objętość delikatnie wyrabiamy , następnie formujemy małe około 30 gramowe bułeczki . Przekładamy do wysmarowanej olejem formy lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy w nagrzanym piekarniku , temperatura 170 °C przez około 30 minut (do fajnego złotego koloru) . Studzimy na kratce .
W osobnej misce mieszamy ketchup z musztarda . Plastry ogórka kanapkowego na mniejsze kawałki , cebula oraz pomidorki w cienkie plastry .
Zimne bułki kroimy na pół , dół smarujemy przygotowanym sosem na to układamy kawałek liścia sałaty , plaster cebuli na to kotlecik zapieczony z serem na górę plaster ogórka , pomidora i przykrywamy wszystko posmarowaną ketchupem górę bułki .
Całość delikatnie dociskamy i wbijamy wykałaczkę .