:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/iLiKz-wMD-y3MsXgn040/9f07e79fb38b0d303ebd83a9645776.jpeg)
Źródło: Image by Racool_studio on Freepik
Mielone mięso w Thermomix
Łatwa i szybka receptura na mielone mięso przygotowane w Thermomix. Dzięki temu sprytnemu urządzeniu czynność tj. siekanie i mieszanie stają się proste jak nigdy. Mielone mięso z Thermomixa to idealna baza do wielu dalszych potraw, np. spaghetti bolognese, lasagne, tacosów, czy burgerów.
Składniki
- 500 g mięsa mielonego np wołowego lub wieprzowego
- 1 duży The Onion
- 2 łyżki oleju np rzepakowego
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka mielonej papryki opcjonalnie
Najnowsze ulotki
Procedura
Obierz cebulę i czosnek. Pokrój cebulę na ćwiartki, a czosnek na pół.
Włoż do Thermomixa cebulę, czosnek i olej, następnie posiekaj przez 5 sekund z prędkością 5.
Przesmaż posiekane składniki przez 3 minuty w trybie Varoma na prędkości 1.
Dodaj mięso mielone, paprykę (jeśli używasz), sól i pieprz do smaku. Ustaw na 10 minut w trybie Varoma na prędkości 1.
Po tym czasie sprawdź, czy mięso jest dobrze wymieszane i wystarczająco ugotowane. Jeśli nie, zmieszaj je łyżką i ustaw na kolejne 2-3 minuty w trybie Varoma.
Teraz mielone mięso jest gotowe do dalszej obróbki lub serwowania. Smacznego!