Źródło: Youtube
Miękkie pierniki świąteczne
Pierniki świąteczne są idealnymi ciastami na Boże Narodzenie lub na Święta Wielkanocne. Można je również podarować jako prezent dla rodziny i znajomych.
Składniki
- 250 g miodu
- 100 g cukru
- 100 g másla
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1⁄2 łyżeczki goździków
- 1⁄4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Najnowsze ulotki
Procedura
1. W rondelku rozgrzej miód, cukier i masło, a następnie odstaw do ostygnięcia.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę, sodę, cynamon, imbir, goździki i gałkę muszkatołową.
3. Dodaj ostudzone masło z miodem i cukrem, a następnie jajka i dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
4. Odstaw ciasto do schłodzenia w lodówce na 1-2 godziny.
5. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i dodaj do niego proszek do pieczenia, dokładnie wymieszaj.
6. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
7. Przygotuj blachę do pieczenia, wyłóż ją papierem do pieczenia.
8. Uformuj z ciasta kuleczki wielkości orzecha włoskiego i ułóż na blasze, zachowując odstępy między nimi.
9. Piecz pierniki przez około 12-15 minut, aż lekko się zarumienią.
10. Wyjmij pierniki z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.