Miękkie drożdżowe bułeczki z farszem czosnkowo-serowym
Delikatne drożdżowe ciasto wypełnione wspaniałym farszem z kombinacji czosnku niedźwiedziego i sera. Czosnek niedźwiedzi jest zdrowy, smaczny i można go wszechstronnie wykorzystać w kuchni.
Składniki
Na drogę
- 500 g mąka zwykła specjalna
- 100 ml jogurt
- 50 ml olej
- 50 ml oliwa z oliwek
- 200 ml mleko
- 21 g świeże drożdże
- 11⁄2 łyżeczka Sól
- 2 łyżka stołowa cukier
Do farszu
- Czosnek niedźwiedzi
- Ser w słonym zalewie
- Sól
Narzędzia
- 1 łyżka stołowa woda
- 1 szt żółtko
- Nasiona
Najnowsze ulotki
Procedura
Z dostępnych składników przygotowujemy półtwarde, nieprzywierające ciasto, które pozostawiamy na około 30-35 minut do wyrośnięcia, w zależności od temperatury otoczenia.
Na razie kroimy niedźwiedzi czosnek, który mieszamy z rozdrobnionym serem i trochę go solimy. Użyłam sera krowiego w zasolonym zalewie około 300 g, ale możecie dać mniej lub więcej, w zależności od smaku :-) Niedźwiedzi czosnek miałam za solidne 2-3 garści.
Kiedy ciasto nam wyrośnie, kroimy je na 12 równych kawałków, które jeszcze raz zagniatamy w bochenki. Małe bochenki trochę wałkujemy, w środek dajemy dużo nadzienia i zamykamy go jak bułkę. Kładziemy na blaszce z papierem, smarujemy żółtkiem wymieszanym z odrobiną wody i posypujemy ziarnami. Pieczemy w wcześniej rozgrzanym piekarniku do 180°C około 25 minut.
Te słone bułeczki są niesamowicie smaczne. Ciasto jest bardzo delikatne, miękkie i samo w sobie ma świetny smak :-) Farsz też jest bardzo smaczny i jest go naprawdę dużo. A co równie ważne, to pieczywo pozostaje pięknie miękkie nawet następnego dnia!!! Smacznego!
Moje kolejne przepisy można znaleźć również na moim blogu cesminazuenal.blogspot.com i na Youtube