Źródło: Pixabay
Meksykańskie Carnitas
Carnitas to popularne danie z meksykańskiej kuchni. To danie mięsne, które składa się z mięsa wieprzowego, delikatnie duszonego aż do osiągnięcia rzadko spotykanej kruchości. Tradycyjnie podawane z tortillą, klasycznymi dodatkami takimi jak guacamole, cilantro, cebulą i salsa. Idealne do przygotowania na większe spotkania w gronie rodzinnym lub przyjaciół.
Składniki
- 1 kg schabu wieprzowego
- 1 szkło soku pomarańczowego
- 2 listy laurowe
- 1 papryczka chili, posiekana
- Sól morska do smaku
- 1 cytryna
- 2 łyżki oleju roślinnego
- tortille
- Dodatki do tortilli wedle uznania (np. świeża kolendra, czerwona cebula guacamole ser)
Najnowsze ulotki
Procedura
Schab pokrój na kawałki o wielkości około 5 cm. W dużej patelni podgrzej olej i obsmaż mięso, aż nabierze złotego koloru (ok. 5 minut z każdej strony).
Przenieś mięso do garnka, dodaj sok pomarańczowy, czosnek, liście laurowe, papryczkę chili, sok z cytryny i sól. Wszystko razem gotuj na małym ogniu przez ok. 3 godziny, aż mięso będzie tak miękkie, że można je rozdzielić widelcem.
Następnie podkrój mięso na mniejsze kawałki i przekładaj do tortilli. Wyraź dodatkami jak świeża kolendra, kiszone cebule, guacamole i zaawansowany ser.
Podawaj ciepłe.