REKLAMA

Źródło: Pixabay

Meksykańskie Carnitas

Carnitas to popularne danie z meksykańskiej kuchni. To danie mięsne, które składa się z mięsa wieprzowego, delikatnie duszonego aż do osiągnięcia rzadko spotykanej kruchości. Tradycyjnie podawane z tortillą, klasycznymi dodatkami takimi jak guacamole, cilantro, cebulą i salsa. Idealne do przygotowania na większe spotkania w gronie rodzinnym lub przyjaciół.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 1 kg schabu wieprzowego Dodano do
  • 1 szkło soku pomarańczowego Dodano do
  • 2 listy laurowe Dodano do
  • 1 papryczka chili, posiekana Dodano do
  • Sól morska do smaku Dodano do
  • 1 cytryna Dodano do
  • 2 łyżki oleju roślinnego Dodano do
  • tortille Dodano do
  • Dodatki do tortilli wedle uznania (np. świeża kolendra, czerwona cebula guacamole ser) Dodano do
REKLAMA

Procedura

240 min.
1. Krok

Schab pokrój na kawałki o wielkości około 5 cm. W dużej patelni podgrzej olej i obsmaż mięso, aż nabierze złotego koloru (ok. 5 minut z każdej strony).

2. Krok

Przenieś mięso do garnka, dodaj sok pomarańczowy, czosnek, liście laurowe, papryczkę chili, sok z cytryny i sól. Wszystko razem gotuj na małym ogniu przez ok. 3 godziny, aż mięso będzie tak miękkie, że można je rozdzielić widelcem.

3. Krok

Następnie podkrój mięso na mniejsze kawałki i przekładaj do tortilli. Wyraź dodatkami jak świeża kolendra, kiszone cebule, guacamole i zaawansowany ser.

4. Krok

Podawaj ciepłe.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Deser

1521 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy