Mazurek wielkanocny
Mazurek to pyszne słodkie ciasto pieczone w okresie Wielkanocy.
Składniki
Surowce
- 200 gramy mąki
- 100 gramy masło
- 50 gramy cukru pudru
- 1 jajko
- 90 gramy dżemu z wiśni
- 1 kajmak z puszki
Do przygotowania kajmaku
- orzechy laskowe
- suszone owoce
- rodzynki
- kandyzowana skórka pomarańczowa
- płatki migdałowe
Najnowsze ulotki
Procedura
Do dużej miski przesiać mąkę na kruche ciasto i dodać przesiany cukier puder. Następnie dodaj 100 g masła, pokrojonego w drobną kostkę. Dodajemy 1 jajko i wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy do lodówki na co najmniej 60 minut. Po 60 minutach rozwałkować ciasto na grubość około 4-5 mm i wycinać w pożądanym kształcie. Pozostałe kawałki ciasta wykorzystaj do wykonania ozdobnych krawędzi. Ciasto przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem, aby nie puszyło się podczas pieczenia. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni z grzaniem góra-dół na około 15-18 minut. Odstawić do ostygnięcia, a następnie rozsmarować na wierzchu 3-4 łyżeczki dżemu. Orzechy laskowe, kandyzowana skórka pomarańczowa i wiórki migdałowe są zazwyczaj używane do dekoracji marcepanu, z którego formowane są kwiaty.