Źródło: Pixabay: AKuptsova
Marynowane warzywa różnych odmian
Ten przepis na marynowane warzywa jest absolutnym must-have w mojej kuchni i robiłam go niezliczoną ilość razy. Kiszenie warzyw to świetny sposób na zachowanie resztek warzyw w smaczny sposób, przekształcenie ich w pyszny dodatek lub dodanie smaku sałatkom, kanapkom itp. Wspaniałą rzeczą w tej metodzie jest to, że można eksperymentować z różnymi warzywami i smakami. Wspaniałą rzeczą w tej metodzie jest to, że można eksperymentować z różnymi warzywami i smakami.
Składniki
- 1 kg Mieszane warzywa (np. marchew, seler, papryka, cukinia itp.)
- 1 l woda
- 2 Tablespoon sól morska
- 500 ml Ocet biały lub jabłkowy
- Kilka ząbków czosnku, ziarna pieprzu, liście laurowe i świeże zioła (opcjonalnie)
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować przepis na marynowane warzywa, zacznij od dokładnego umycia i pokrojenia warzyw. Zauważyłam, że pokrojenie warzyw na równej wielkości kawałki pomaga zachować konsystencję podczas procesu marynowania.
Zagotuj wodę, ocet i sól w dużym garnku. Poczekaj, aż sól się rozpuści, a następnie dodaj warzywa. Nie martw się, jeśli warzywa nie są całkowicie przykryte, rozpadną się podczas gotowania.
Gotuj warzywa na wolnym ogniu przez 2-3 minuty, ale nie dłużej, aby zachować chrupiącą teksturę. W mojej pierwszej próbie rozgotowałam warzywa i stały się zbyt miękkie.
Podczas gdy warzywa się gotują, możesz przygotować słoiki. Sterylizuj je we wrzącej wodzie lub w piekarniku, aby zapobiec rozwojowi bakterii.
Jeszcze gorące warzywa wraz z zalewą wlewamy do słoików. Teraz możesz dodać ząbki czosnku, ziarna pieprzu, liście laurowe i świeże zioła. Uwielbiam połączenie koperku z marchewką i papryki z rozmarynem.
Zamknij szczelnie słoiki z marynowanymi warzywami i pozostaw je do ostygnięcia. Następnie przechowuj je w lodówce i odczekaj co najmniej tydzień przed otwarciem. To wymaga czasu, ale uwierz mi, warto poczekać! Doskonały dodatek do wielu potraw.