REKLAMA
Marynowane grzyby w zalewie słodko-kwaśnej
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 1 kg świeżo zebrane i oczyszczone grzyby
- 1 l woda
- 300 ml Ocet
- 30 g sól
- 30 g cukier kryształ
- liść laurowy
- Całe ziarna czarnego pieprzu i ziela angielskiego
- Posiekana cebula
- Plasterki marchwi
- Ziarna gorczycy
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
45 min.
1. Krok
Oczyszczone i pokrojone grzyby gotować przez około 4 minuty. W lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzić i pozostawić do odsączenia. Wlej wodę do garnka, dodaj ocet, sól, cukier, liść laurowy i przyprawy. Dodaj pokrojoną cebulę i marchewkę.
2. Krok
Zagotować solankę i dodać do grzybów. Dusić razem przez 10 minut.
3. Krok
Włóż grzyby i solankę do słoików i zamknij pokrywkami. Następnie sterylizować przez kolejne 30 minut.