REKLAMA
Źródło: Pixabay
Marynata do żeberek z piekarnika
Tradycyjna marynata do żeberek, która zapewni smakowity, aromatyczny smak. Ta marynata jest idealna na weekendowe spotkania z rodziną lub przyjaciółmi, a intensywny smak zostawia długotrwałe wrażenia.
REKLAMA
Składniki
porcje
3
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 2 łyżeczki ketchupu
- 1 łyżeczka sosu worcestershire
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1 łyżeczka cebuli w proszku
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- sól i pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
10 min.
1. Krok
W małej misce wymieszaj sos sojowy, ketchup, sos Worcestershire, miód, olej rzepakowy, czosnek i cebulę w proszku, musztardę Dijon. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
2. Krok
Umyj żebra i wytrzyj je ręcznikiem papierowym.
3. Krok
Równomiernie posmaruj żebra marynatą z obu stron.
4. Krok
Przykryj żebra i umieść w lodówce na co najmniej 2 godziny, ale im dłużej tym lepiej - najlepiej na całą noc.
5. Krok
Upiecz żebra według swojego ulubionego przepisu, najlepiej w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1,5-2 godziny.