Marynata do szaszłyków
Ten przepis na szaszłyki z wieprzowiny jest idealnym rozwiązaniem dla grillowania na świeżym powietrzu lub na grillu w ogrodzie. Dzięki marynacie z wysokiej jakości składników, mięso będzie chrupiące i soczyste.
Składniki
- 500 g wieprzowiny
- 2 szt duże papryki
- 1 szt duża cebula
- 200 g Wiśniowe pomidory
- 2 goździki Czosnek
- 3 łyżka stołowa oliwy z oliwek
- Sól i czarny pieprz
Najnowsze ulotki
Procedura
Mięso kroimy na mniej więcej równe kawałki.
Paprykę, cebulę i pomidory koktajlowe również kroimy na kawałki odpowiedniej wielkości na szaszłyki.
Na przemian nabijamy na szpikulce mięso i warzywa.
W misce przygotowujemy marynatę. Przeciskamy czosnek i mieszamy z oliwą z oliwek, solą i przyprawami.
Szaszłki wysmarować marynatą i odstawić na co najmniej 30 minut.
Następnie szaszłyki pieczemy na grillu lub w piekarniku przy 180 °C przez około 20 minut.
Przed podaniem szaszłyków pozwalamy im odpocząć przez chwilę, aby mięso zyskało jak najwięcej soczystości.