Marchewkowy torcik z kremem serowym
Deser marchewkowo-pomarańczowy z kremem serowym
Składniki
Tekst: KORPUS okrągły formularz 15 cm
- 75 g Starto posiekana marchewka
- 80 g zmiękczone masło
- 90 g cukier kryształ
- Pełnoziarnista mąka gryczana
- 11⁄2 łyżeczka proszek do pieczenia
- 80 ml Sok pomarańczowy
- 1 łyżka stołowa Skórki pomarańczowej
- 1 szt jajko
SER TOPIONY
- 125 g Delikatny twarożek
- 100 g Ricotta
- mąka zwykła specjalna
- 2 PL cukier puder
- 50 g biała czekolada
- 25 ml Sok pomarańczowy
- Trochę skórki z pomarańczy
- 1 kawałek jajko
CZEKOLADOWA WARSTWA
- 150 g biała czekolada
- 50 ml śmietana do ubijania
Najnowsze ulotki
Procedura
KORPUS: Najpierw ubijemy masło z cukrem, a następnie z jajkiem.
Następnie dodajemy suche składniki, a na końcu mieszamy marchew i sok pomarańczowy za pomocą łopatki.
Powstanie gęste ciasto, które podzielimy na 2 równe połówki (mam całkowicie 520g, więc 260g).
1 połowę ciasta wkładamy do natłuszczonej formy, równamy łyżką, drugą połowę nakładamy na papier do pieczenia tak, że na nim odrysowujemy formę, aby uzyskać równowielki placek, który pójdzie na wierzch kremu (lepiej trochę większy niż mniejszy).Oba korpusy pieczemy.180°C/ok. 15 min
KREM DO CIASTA: Wszystko razem wymieszać, gotowy krem wylać na wcześniej upieczone ciasto w formie. Złożyć drugą upieczoną skorupkę nad kremem i usunąć papier do pieczenia. Piec. 140°C/60 min. Po upieczeniu pozostaw ciasto w zamkniętym piekarniku na godzinę, a następnie pozostaw do ostygnięcia przy otwartym piekarniku. Po ostygnięciu można na wierzch ciasta położyć warstwę czekolady i wstawić do lodówki na kilka godzin. Najlepiej na całą noc. Ciasto najlepiej przechowywać w pojemniku w lodówce, aby zachowało miękkość.
CZEKOLADOWA WARSTWA: Gorącą śmietankę wlewamy na czekoladę, pozostawiamy do rozpuszczenia. Gotową warstwę wlewamy na ciasto i wkładamy do lodówki na całą noc.