REKLAMA
Marchewkowy torcik z kremem serowym

Marchewkowy torcik z kremem serowym

Deser marchewkowo-pomarańczowy z kremem serowym

REKLAMA

Składniki

porcje
6

Tekst: KORPUS okrągły formularz 15 cm

  • 75 g Starto posiekana marchewka Dodano do
  • 80 g zmiękczone masło Dodano do
  • 90 g cukier kryształ Dodano do
  • Pełnoziarnista mąka gryczana Dodano do
  • 112 łyżeczka proszek do pieczenia Dodano do
  • 80 ml Sok pomarańczowy Dodano do
  • 1 łyżka stołowa Skórki pomarańczowej Dodano do
  • 1 szt jajko Dodano do

SER TOPIONY

  • 125 g Delikatny twarożek Dodano do
  • 100 g Ricotta Dodano do
  • mąka zwykła specjalna Dodano do
  • 2 PL cukier puder Dodano do
  • 50 g biała czekolada Dodano do
  • 25 ml Sok pomarańczowy Dodano do
  • Trochę skórki z pomarańczy Dodano do
  • 1 kawałek jajko Dodano do

CZEKOLADOWA WARSTWA

  • 150 g biała czekolada Dodano do
  • 50 ml śmietana do ubijania Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

KORPUS: Najpierw ubijemy masło z cukrem, a następnie z jajkiem.

2. Krok

Następnie dodajemy suche składniki, a na końcu mieszamy marchew i sok pomarańczowy za pomocą łopatki.

Marchewkowy torcik z kremem serowym - etap przygotowania 1
3. Krok

Powstanie gęste ciasto, które podzielimy na 2 równe połówki (mam całkowicie 520g, więc 260g).

Marchewkowy torcik z kremem serowym - etap przygotowania 1
4. Krok

1 połowę ciasta wkładamy do natłuszczonej formy, równamy łyżką, drugą połowę nakładamy na papier do pieczenia tak, że na nim odrysowujemy formę, aby uzyskać równowielki placek, który pójdzie na wierzch kremu (lepiej trochę większy niż mniejszy).Oba korpusy pieczemy.180°C/ok. 15 min

Marchewkowy torcik z kremem serowym - etap przygotowania 1
5. Krok

KREM DO CIASTA: Wszystko razem wymieszać, gotowy krem wylać na wcześniej upieczone ciasto w formie. Złożyć drugą upieczoną skorupkę nad kremem i usunąć papier do pieczenia. Piec. 140°C/60 min. Po upieczeniu pozostaw ciasto w zamkniętym piekarniku na godzinę, a następnie pozostaw do ostygnięcia przy otwartym piekarniku. Po ostygnięciu można na wierzch ciasta położyć warstwę czekolady i wstawić do lodówki na kilka godzin. Najlepiej na całą noc. Ciasto najlepiej przechowywać w pojemniku w lodówce, aby zachowało miękkość.

Marchewkowy torcik z kremem serowym - etap przygotowania 1
6. Krok

CZEKOLADOWA WARSTWA: Gorącą śmietankę wlewamy na czekoladę, pozostawiamy do rozpuszczenia. Gotową warstwę wlewamy na ciasto i wkładamy do lodówki na całą noc.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy