REKLAMA

Źródło: KubicaStone from Getty Images

Makowiec

Makowiec to tradycyjne polskie ciasto świąteczne, które od lat przygotowuję na Boże Narodzenie. Przepis jest przekazywany w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie i zawsze cieszy się dużym uznaniem wśród moich gości. Znany jest z unikalnej kombinacji aromatycznego maku, wykwintnej lukrowanej skorupy i delikatnego ciasta drożdżowego.

REKLAMA

Składniki

porcje
10

Dla ciasta:

  • 500 g mąki Dodano do
  • 50 g drożdży Dodano do
  • 5 żółtek Dodano do
  • 100 g cukru Dodano do
  • 100 g masla Dodano do
  • 1 szkło Mleka Dodano do
  • szczypta soli Dodano do

Dla masy makowej:

  • 500 g maku Dodano do
  • 200 g cukru Dodano do
  • 100 g miodu Dodano do
  • skórka otarta z cytryny Dodano do
  • 2 łyżki mąki Dodano do
  • garść rodzynek i orzechów Dodano do

Dla lukru:

  • 1 szkło cukru pudru Dodano do
  • 2 łyżki soku z cytryny Dodano do
  • 1 Łyżka wody Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Zagnieć ciasto drożdżowe z podanych składników i odstaw je na 1 godzinę do wyrośnięcia.

2. Krok

Mak zalej wrzątkiem i odstaw na parę minut, następnie dobrze go odsącz. Dodaj miód, cukier, skórkę z cytryny, mąkę, rodzynki i orzechy. Dokładnie wszystko wymieszaj.

3. Krok

Ciasto rozwałkuj, nałóż na nie masę makową i zwiń w roladę. Ciasto pokrój w poprzek na pół, upleć w warkocz i ponownie zwiń w roladę.

4. Krok

Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 2.5 godziny, aż do zbrązowienia.

5. Krok

Lukier przygotuj mieszając cukier puder z sokiem z cytryny i wodą. Gotowy i lekko przestudzony makowiec polewaj lukrem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1112 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

559 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2015 przepisy

Deser

1521 przepisy