Źródło: KubicaStone from Getty Images
Makowiec
Makowiec to tradycyjne polskie ciasto świąteczne, które od lat przygotowuję na Boże Narodzenie. Przepis jest przekazywany w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie i zawsze cieszy się dużym uznaniem wśród moich gości. Znany jest z unikalnej kombinacji aromatycznego maku, wykwintnej lukrowanej skorupy i delikatnego ciasta drożdżowego.
Składniki
Dla ciasta:
- 500 g mąki
- 50 g drożdży
- 5 żółtek
- 100 g cukru
- 100 g masla
- 1 szkło Mleka
- szczypta soli
Dla masy makowej:
- 500 g maku
- 200 g cukru
- 100 g miodu
- skórka otarta z cytryny
- 2 łyżki mąki
- garść rodzynek i orzechów
Dla lukru:
- 1 szkło cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 Łyżka wody
Najnowsze ulotki
Procedura
Zagnieć ciasto drożdżowe z podanych składników i odstaw je na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Mak zalej wrzątkiem i odstaw na parę minut, następnie dobrze go odsącz. Dodaj miód, cukier, skórkę z cytryny, mąkę, rodzynki i orzechy. Dokładnie wszystko wymieszaj.
Ciasto rozwałkuj, nałóż na nie masę makową i zwiń w roladę. Ciasto pokrój w poprzek na pół, upleć w warkocz i ponownie zwiń w roladę.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 2.5 godziny, aż do zbrązowienia.
Lukier przygotuj mieszając cukier puder z sokiem z cytryny i wodą. Gotowy i lekko przestudzony makowiec polewaj lukrem.