REKLAMA
Makowiec babuni z owocami leśnymi
Babuniec z dodatkiem mielonego maku
REKLAMA
Składniki
porcje
12
Narzędzia
- 180 g mąka zwykła specjalna
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 150 g kwaśna śmietana
- 80 ml olej
- 100 g cukier kryształ
- 20 g mak mielony
- 2 jajko
- owoce
Mrówka
- 3 łyżka stołowa mąka półgruboziarnista
- 2 łyżka stołowa cukier kryształ
- 1 łyżka stołowa cukier puder
- 40 g masło
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
30 min.
1. Krok
Całe jajka ubijamy z cukrem do piany. Następnie dodajemy olej i kwaśną śmietanę, a na końcu wszystkie suche składniki mieszane razem (mąka, proszek do pieczenia i mak).
2. Krok
Wylewamy na blachę 20x30 wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy owocami. Pieczemy w 180 C przez 30-40 min. Kruszonkę dodajemy po około 10 minutach pieczenia. Pozostawiamy do ostygnięcia, nie kroimy na gorąco.