REKLAMA

Makowiec babuni z owocami leśnymi

Babuniec z dodatkiem mielonego maku

REKLAMA

Składniki

porcje
12

Narzędzia

  • 180 g mąka zwykła specjalna Dodano do
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia Dodano do
  • 150 g kwaśna śmietana Dodano do
  • 80 ml olej Dodano do
  • 100 g cukier kryształ Dodano do
  • 20 g mak mielony Dodano do
  • 2 jajko Dodano do
  • owoce Dodano do

Mrówka

  • 3 łyżka stołowa mąka półgruboziarnista Dodano do
  • 2 łyżka stołowa cukier kryształ Dodano do
  • 1 łyżka stołowa cukier puder Dodano do
  • 40 g masło Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Całe jajka ubijamy z cukrem do piany. Następnie dodajemy olej i kwaśną śmietanę, a na końcu wszystkie suche składniki mieszane razem (mąka, proszek do pieczenia i mak).

2. Krok

Wylewamy na blachę 20x30 wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy owocami. Pieczemy w 180 C przez 30-40 min. Kruszonkę dodajemy po około 10 minutach pieczenia. Pozostawiamy do ostygnięcia, nie kroimy na gorąco.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy