REKLAMA
Źródło: valeriopardi from Getty Images
Makaron z tuńczykiem i sosem pomidorowym
Ten prosty, ale smaczny przepis na makaron z tuńczykiem, sosem pomidorowym i oliwkami stał się jednym z moich ulubionych podczas wakacji we Włoszech.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 400 g Makaron
- 2 puszki tuńczyk
- 1 Łyżka Oliwa z oliwek
- 1 szt The Onion
- 2 goździki Czosnek
- 400 g Pomidory w puszce
- Szczypta czerwonego pieprzu
- Sól i czarny pieprz do smaku
- 50 g Czarne oliwki
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
30 min.
1. Krok
Zacznij od ugotowania makaronu zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jest to bardzo ważny krok, ponieważ makaron powinien być al dente.
2. Krok
Wlej oliwę z oliwek do rondla i dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek. Smażyć, aż cebula będzie szklista.
3. Krok
Następnie dodaj tuńczyka i pozostaw go na patelni przez około 5 minut. Dodaj pomidory, szczyptę czerwonej papryki, oliwki i dopraw solą i czarnym pieprzem.
4. Krok
Pozostawić sos pomidorowy na wolnym ogniu przez około 10 minut, aby wszystkie smaki dobrze się wymieszały.