REKLAMA

Źródło: Zoryanchik from Canva

Makaron z pesto i tuńczykiem

Przepis na smaczny makaron z pesto i tuńczykiem, który idealnie nadaje się na szybki obiad.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 350 g Makaron Dodano do
  • 200 g Tuńczyk w oliwie z oliwek Dodano do
  • 150 g Zielone pesto (pesto bazyliowe) Dodano do
  • 2 goździki Czosnek Dodano do
  • 50 g parmezan Dodano do
  • sól do smaku Dodano do
  • świeżo zmielony czarny pieprz Dodano do
  • oliwa z oliwek Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, aż będzie prawie dente (tj. tak, aby był jeszcze trochę twardy).

2. Krok

W międzyczasie przygotuj tuńczyka. Otworzyć puszkę z tuńczykiem i odcedzić.

3. Krok

Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek, dodać zmiażdżony czosnek i smażyć przez kilka sekund na złoty kolor.

4. Krok

Dodaj tuńczyka na patelnię i podsmaż go z czosnkiem.

5. Krok

Gotować na średnim ogniu przez kilka minut, a następnie dodać pesto i wymieszać.

6. Krok

Posmakuj i dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem w razie potrzeby.

7. Krok

Odcedź makaron, ale dodaj go na patelnię, gdy jest jeszcze gorący, razem z tuńczykiem i pesto.

8. Krok

Dodaj starty parmezan, wymieszaj i duś na patelni przez chwilę, aby smaki się połączyły.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy