REKLAMA

Źródło: Zoryanchik from Canva

Makaron z pesto i tuńczykiem

Przepis na smaczny makaron z pesto i tuńczykiem, który idealnie nadaje się na szybki obiad.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 350 g Makaron Dodano do
  • 200 g Tuńczyk w oliwie z oliwek Dodano do
  • 150 g Zielone pesto (pesto bazyliowe) Dodano do
  • 2 goździki Czosnek Dodano do
  • 50 g parmezan Dodano do
  • sól do smaku Dodano do
  • świeżo zmielony czarny pieprz Dodano do
  • oliwa z oliwek Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, aż będzie prawie dente (tj. tak, aby był jeszcze trochę twardy).

2. Krok

W międzyczasie przygotuj tuńczyka. Otworzyć puszkę z tuńczykiem i odcedzić.

3. Krok

Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek, dodać zmiażdżony czosnek i smażyć przez kilka sekund na złoty kolor.

4. Krok

Dodaj tuńczyka na patelnię i podsmaż go z czosnkiem.

5. Krok

Gotować na średnim ogniu przez kilka minut, a następnie dodać pesto i wymieszać.

6. Krok

Posmakuj i dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem w razie potrzeby.

7. Krok

Odcedź makaron, ale dodaj go na patelnię, gdy jest jeszcze gorący, razem z tuńczykiem i pesto.

8. Krok

Dodaj starty parmezan, wymieszaj i duś na patelni przez chwilę, aby smaki się połączyły.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy