Źródło: Zoryanchik from Canva
Makaron z pesto i tuńczykiem
Przepis na smaczny makaron z pesto i tuńczykiem, który idealnie nadaje się na szybki obiad.
Składniki
- 350 g Makaron
- 200 g Tuńczyk w oliwie z oliwek
- 150 g Zielone pesto (pesto bazyliowe)
- 2 goździki Czosnek
- 50 g parmezan
- sól do smaku
- świeżo zmielony czarny pieprz
- oliwa z oliwek
Najnowsze ulotki
Procedura
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, aż będzie prawie dente (tj. tak, aby był jeszcze trochę twardy).
W międzyczasie przygotuj tuńczyka. Otworzyć puszkę z tuńczykiem i odcedzić.
Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek, dodać zmiażdżony czosnek i smażyć przez kilka sekund na złoty kolor.
Dodaj tuńczyka na patelnię i podsmaż go z czosnkiem.
Gotować na średnim ogniu przez kilka minut, a następnie dodać pesto i wymieszać.
Posmakuj i dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem w razie potrzeby.
Odcedź makaron, ale dodaj go na patelnię, gdy jest jeszcze gorący, razem z tuńczykiem i pesto.
Dodaj starty parmezan, wymieszaj i duś na patelni przez chwilę, aby smaki się połączyły.