REKLAMA
Źródło: arfo from Getty Images
Makaron z kiszoną kapustą i mięsem mielonym
Tradycyjne słowackie danie, które lubimy przygotowywać w dni, kiedy wszyscy jesteśmy w domu.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 400 g Makaron
- 500 g Mięso mielone
- 500 g Kapusta kiszona
- 1 szt The Onion
- 2 goździki Czosnek
- masło
- słodka papryka
- sól
- Czarny pieprz
- Trochę wody
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
50 min.
1. Krok
Na patelni z odrobiną masła podsmażyć drobno posiekaną cebulę.
2. Krok
Dodać do niego mięso mielone, posolić i wszystko wymieszać. Smażyć mięso do uzyskania brązowego koloru.
3. Krok
Dodaj do mięsa drobno posiekany czosnek i słodką paprykę. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez chwilę.
4. Krok
Następnie dodaj kiszoną kapustę, wymieszaj i zalej wodą. Niech wszystko dobrze się zagotuje.
5. Krok
W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja preferuję al dente.
6. Krok
Odcedź makaron po ugotowaniu i wymieszaj z kapustą.
7. Krok
Gotowe danie jest doprawiane solą i pieprzem do smaku i może być podawane do stołu.