REKLAMA
Źródło: mrybski from Canva
Makaron z cukinią i szpinakiem
Świetny przepis dla tych, którzy szukają smacznego i zdrowego sposobu na włączenie większej ilości warzyw do swojej diety. Cukinia i szpinak są pełne witamin i minerałów i dobrze łączą się ze smakiem czosnku i oliwy z oliwek.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 300 g Makaron penne
- 2 szt cukinie
- 200 g świeży szpinak
- 3 goździki Czosnek
- 2 łyżka stołowa Oliwa z oliwek
- Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Tarty parmezan
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
30 min.
1. Krok
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Krok
Pokrój cukinię na cienkie plasterki i zmiażdż czosnek.
3. Krok
Rozgrzej oliwę z oliwek na średniej wielkości patelni. Dodać czosnek i smażyć na złoty kolor.
4. Krok
Następnie dodać cukinię i smażyć do miękkości.
5. Krok
Odcedź makaron, dodaj go na patelnię i wymieszaj.
6. Krok
Na koniec dodaj szpinak, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj wszystko razem, aż szpinak będzie miękki.
7. Krok
Przed podaniem posyp makaron penne z cukinią i szpinakiem startym parmezanem.