:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/Qof7D40bRQpG1K5mXNH1/22ed53b47a24d487ecde94ea14a9ae.jpeg)
Źródło: alely from Getty Images
Makaron z bakłażanem i pomidorami
Gotuję ten makaron z bakłażanem i pomidorami na lunch lub kolację, gdy mam ochotę na coś lekkiego i zdrowego.
Składniki
- 200 g Makaron
- 2 bakłażany
- 4 szt pomidory
- 2 goździki Czosnek
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- Suszone zioła (bazylia, oregano)
- Parmezan do posypania (opcjonalnie)
Najnowsze ulotki
Procedura
Zacznij od rozgrzania piekarnika do 200°C. Pokrój bakłażany w kostkę i przepołów pomidory (jeśli są większe, pokrój je na mniejsze kawałki). Umieść je na blasze do pieczenia, posyp odrobiną soli i pieprzu oraz skrop oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika i piec przez około 35-40 minut.
W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie. Osobiście zwykle gotuję makaron przez minutę krócej niż podano w instrukcji, aby był \al dente\ Następnie odcedzam go, ale zostawiam trochę wody, aby wymieszać go z sosem.
Gdy bakłażany i pomidory będą gotowe, przełożyć je na patelnię, dodać zmiażdżony czosnek, zioła i odrobinę wody z makaronu. Dodaj makaron i wymieszaj wszystko razem.
Jeśli chcesz, możesz posypać danie startym parmezanem i podawać.