REKLAMA

Źródło: Yuri Iluhin from Canva

Makaron penne z sosem pomidorowym

Przepis na szybki i smaczny makaron penne z sosem pomidorowym, który nigdy mi się nie znudzi.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 400 g Penne Dodano do
  • oliwa z oliwek Dodano do
  • 2 goździki Czosnek Dodano do
  • 1 kg Dojrzałe pomidory Dodano do
  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz Dodano do
  • bazylia Dodano do
  • parmezan Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Obierz czosnek i pokrój w cienkie plasterki. Pokrój pomidory w kostkę. Jeśli używasz pomidorów z puszki, lepiej je zmiksować.

2. Krok

Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i dodaj czosnek. Prażyć przez 1-2 minuty, ale uważać, aby go nie przypalić, ponieważ może to nadać przepisowi gorzki smak.

3. Krok

Dodać pomidory lub mieszankę pomidorów i doprawić solą i pieprzem. Dusić na średnim ogniu przez 15 minut lub do momentu zgęstnienia sosu. Dodaj bazylię pod koniec gotowania sosu, dzięki czemu zachowa swój świeży smak.

4. Krok

Podczas gdy sos się gotuje, ugotuj penne w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Uważaj, aby nie rozgotować makaronu, jeśli ugotujesz go "al dente", będzie miał znacznie lepszą konsystencję.

5. Krok

Wymieszaj ugotowane penne z sosem i gotuj jeszcze przez kilka minut, aby połączyć wszystkie smaki.

6. Krok

Przed podaniem posyp danie startym parmezanem, który nada sosowi kremową konsystencję i głęboki smak.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy