Źródło: Yuri Iluhin from Canva
Makaron penne z sosem pomidorowym
Przepis na szybki i smaczny makaron penne z sosem pomidorowym, który nigdy mi się nie znudzi.
Składniki
- 400 g Penne
- oliwa z oliwek
- 2 goździki Czosnek
- 1 kg Dojrzałe pomidory
- Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- bazylia
- parmezan
Najnowsze ulotki
Procedura
Obierz czosnek i pokrój w cienkie plasterki. Pokrój pomidory w kostkę. Jeśli używasz pomidorów z puszki, lepiej je zmiksować.
Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i dodaj czosnek. Prażyć przez 1-2 minuty, ale uważać, aby go nie przypalić, ponieważ może to nadać przepisowi gorzki smak.
Dodać pomidory lub mieszankę pomidorów i doprawić solą i pieprzem. Dusić na średnim ogniu przez 15 minut lub do momentu zgęstnienia sosu. Dodaj bazylię pod koniec gotowania sosu, dzięki czemu zachowa swój świeży smak.
Podczas gdy sos się gotuje, ugotuj penne w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Uważaj, aby nie rozgotować makaronu, jeśli ugotujesz go "al dente", będzie miał znacznie lepszą konsystencję.
Wymieszaj ugotowane penne z sosem i gotuj jeszcze przez kilka minut, aby połączyć wszystkie smaki.
Przed podaniem posyp danie startym parmezanem, który nada sosowi kremową konsystencję i głęboki smak.