REKLAMA

Źródło: rimmabondarenko from Canva

Makaron domowy

Doskonały i sprawdzony przepis na domowy makaron.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 2 Okulary mąki Dodano do
  • 2 ks duże jajka Dodano do
  • 14 Okulary ciepłej wody Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Na dużej płaskiej powierzchni wysyp mąkę i uformuj z niej kopiec, a w środku zrób dołek.

2. Krok

Do dołka w mące wbij jajka i dodaj szczyptę soli. Powoli zacznij mieszać jajka z mąką, dodając stopniowo ciepłą wodę. Wskazówka: jest to etap, podczas którego musisz działać ostrożnie, aby nie \rozlać\ jajek i wody na blat.

3. Krok

Stopniowo zagniataj ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Powinno to potrwać około 10 minut. Kiedy ciasto będzie gotowe, owiń je folią spożywczą i odłóż na około 20 minut. Wskazówka: Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj więcej wody. Jeśli ciasto jest zbyt mokre, dodaj więcej mąki.

4. Krok

Po 20 minutach ciasto podziel na porcje. Każdą porcję rozwałkuj na cienki placek.

5. Krok

Przygotowane placki ciasta pokrój na cienkie paski, używając noża lub specjalnej maszynki do makaronu. Gotowy makaron rozłóż na płaskiej powierzchni i pozostaw do wyschnięcia.

6. Krok

Gotowy makaron wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj przez około 2-3 minuty, aż stanie się al dente.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy