Źródło: rimmabondarenko from Canva
Makaron domowy
Doskonały i sprawdzony przepis na domowy makaron.
Składniki
- 2 Okulary mąki
- 2 ks duże jajka
- 1⁄4 Okulary ciepłej wody
- szczypta soli
Najnowsze ulotki
Procedura
Na dużej płaskiej powierzchni wysyp mąkę i uformuj z niej kopiec, a w środku zrób dołek.
Do dołka w mące wbij jajka i dodaj szczyptę soli. Powoli zacznij mieszać jajka z mąką, dodając stopniowo ciepłą wodę. Wskazówka: jest to etap, podczas którego musisz działać ostrożnie, aby nie \rozlać\ jajek i wody na blat.
Stopniowo zagniataj ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Powinno to potrwać około 10 minut. Kiedy ciasto będzie gotowe, owiń je folią spożywczą i odłóż na około 20 minut. Wskazówka: Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj więcej wody. Jeśli ciasto jest zbyt mokre, dodaj więcej mąki.
Po 20 minutach ciasto podziel na porcje. Każdą porcję rozwałkuj na cienki placek.
Przygotowane placki ciasta pokrój na cienkie paski, używając noża lub specjalnej maszynki do makaronu. Gotowy makaron rozłóż na płaskiej powierzchni i pozostaw do wyschnięcia.
Gotowy makaron wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj przez około 2-3 minuty, aż stanie się al dente.