Źródło: HandmadePictures from Getty Images
Likier z gotowanych jajek
Uwielbiam słodkie likiery, a święta Bożego Narodzenia to idealny czas na ich przygotowanie.
Składniki
- 8 kawałek żółtka jaj
- 1 kawałek strąk wanilii
- 500 ml Mleko pełne
- 200 g Cukier
- 200 ml Rum
- szczypta soli
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw oddziel żółtka od białek i umieść je w misce. Następnie ubij żółtka z cukrem na gładką masę. Następnie zagotuj mleko w rondelku z zeskrobaną laską wanilii i szczyptą soli.
Powoli wlej zagotowane mleko do miski z żółtkami i cukrem, ciągle mieszając. Ten krok jest ważny, jeśli nie chcesz skończyć z omletem jajecznym zamiast delikatnego likieru.
Przenieś wszystko ponownie do rondla i podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, przez około 15 minut, aż mieszanina zgęstnieje.
Gotowy likier ostudzić (nie trzeba przecedzać go przez sitko, jeśli został dobrze wymieszany). Następnie wlać rum, wymieszać do połączenia i przelać do szklanej butelki. Przed podaniem schłodzić likier w lodówce przez co najmniej 4 godziny.