REKLAMA

Źródło: HandmadePictures from Getty Images

Likier z gotowanych jajek

Uwielbiam słodkie likiery, a święta Bożego Narodzenia to idealny czas na ich przygotowanie.

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 8 kawałek żółtka jaj Dodano do
  • 1 kawałek strąk wanilii Dodano do
  • 500 ml Mleko pełne Dodano do
  • 200 g Cukier Dodano do
  • 200 ml Rum Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Najpierw oddziel żółtka od białek i umieść je w misce. Następnie ubij żółtka z cukrem na gładką masę. Następnie zagotuj mleko w rondelku z zeskrobaną laską wanilii i szczyptą soli.

2. Krok

Powoli wlej zagotowane mleko do miski z żółtkami i cukrem, ciągle mieszając. Ten krok jest ważny, jeśli nie chcesz skończyć z omletem jajecznym zamiast delikatnego likieru.

3. Krok

Przenieś wszystko ponownie do rondla i podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, przez około 15 minut, aż mieszanina zgęstnieje.

4. Krok

Gotowy likier ostudzić (nie trzeba przecedzać go przez sitko, jeśli został dobrze wymieszany). Następnie wlać rum, wymieszać do połączenia i przelać do szklanej butelki. Przed podaniem schłodzić likier w lodówce przez co najmniej 4 godziny.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy