REKLAMA

Źródło: HandmadePictures from Getty Images

Likier malinowy

Przepis na doskonały domowy likier malinowy.

REKLAMA

Składniki

porcje
2
  • 500 g świeże maliny Dodano do
  • 200 g Cukier Dodano do
  • 1 litr Wódka lub spirytus Dodano do
  • 1 szt strąk wanilii Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Najpierw musimy oczyścić maliny. Bardzo ważne jest, aby nie zawierały one żadnych liści ani innych zanieczyszczeń.

2. Krok

Umieść maliny, cukier i rozciętą laskę wanilii (używając szpatułki do usunięcia drobnych nasion wanilii) w ceramicznym lub szklanym słoju, najlepiej z pokrywką. Jest to ważny krok, ponieważ plastik może wpłynąć na smak likieru.

3. Krok

Zalej pojemnik wódką lub alkoholem. Preferuję wódkę, aby uzyskać gładszy smak likieru.

4. Krok

Zamknąć słoik i przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.

5. Krok

Pozostawić likier do zaparzenia na około miesiąc. Wstrząsać od czasu do czasu przez pierwszy tydzień, aby całkowicie rozpuścić cukier.

6. Krok

Po upływie okresu ługowania należy przecedzić likier przez gęste sito lub gazę i przelać do czystych butelek. Malin nie wyrzuca się, ale można je wykorzystać np. do przygotowania deserów.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy