Źródło: HandmadePictures from Getty Images
Likier malinowy
Przepis na doskonały domowy likier malinowy.
Składniki
- 500 g świeże maliny
- 200 g Cukier
- 1 litr Wódka lub spirytus
- 1 szt strąk wanilii
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw musimy oczyścić maliny. Bardzo ważne jest, aby nie zawierały one żadnych liści ani innych zanieczyszczeń.
Umieść maliny, cukier i rozciętą laskę wanilii (używając szpatułki do usunięcia drobnych nasion wanilii) w ceramicznym lub szklanym słoju, najlepiej z pokrywką. Jest to ważny krok, ponieważ plastik może wpłynąć na smak likieru.
Zalej pojemnik wódką lub alkoholem. Preferuję wódkę, aby uzyskać gładszy smak likieru.
Zamknąć słoik i przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.
Pozostawić likier do zaparzenia na około miesiąc. Wstrząsać od czasu do czasu przez pierwszy tydzień, aby całkowicie rozpuścić cukier.
Po upływie okresu ługowania należy przecedzić likier przez gęste sito lub gazę i przelać do czystych butelek. Malin nie wyrzuca się, ale można je wykorzystać np. do przygotowania deserów.