Źródło: HandmadePictures from Getty Images
Likier malinowy
Likier malinowy to rozkosz dla podniebienia, który czaruje swoim głębokim i intensywnym smakiem. W dodatku jest idealnym prezentem dla bliskich. Przepis na ten likier malinowy, wypróbowałem wiele lat temu, a od tamtej pory, stał się moim stałym letnim rytuałem. Przy jego tworzeniu, najważniejsze jest użycie świeżych i dojrzałych malin, które garściami zbieram latem w moim ogrodzie.
Składniki
- 1 kg malin
- 1 l spirytusu
- 600 g cukru
- 500 ml wody
Najnowsze ulotki
Procedura
Pierwszym krokiem jest dokładne umycie i osuszenie malin. Następnie maliny wkładamy do dużego słoja, który ma szczelne zamknięcie.
Do słoja z owocami dodajemy spirytus. Zalewamy nim maliny tak, aby były całkowicie przykryte. Słoik szczelnie zamykamy i odstawiamy na 2 tygodnie w ciemne i chłodne miejsce. Co kilka dni warto mieszając, delikatnie potrząsać słoikiem, aby spirytus lepiej przesiąknął owocami i dobrze rozpuścił wszystkie aromaty.
Po tym czasie, przygotowujemy syrop cukrowy. W garnku zagotowujemy 500ml wody i dodajemy do niej cukier. Mieszamy, aż cukier się rozpuści. Gotujemy na małym ogniu około 15-20 minut do momentu, aż syrop zgęstnieje. Po ugotowaniu, pozostawiamy go do ostygnięcia.
Po upływie dwóch tygodni, przecedzamy maliny przez sitko, a resztki owoce wyciskamy tak, aby uzyskać jak najwięcej płynu. Do uzyskanego płynu dodajemy syrop cukrowy i mieszamy, aż składniki się połączą.
Teraz, gotowy likier przelewamy do butelek. Zalewamy go do pełna, a następnie szczelnie zamykamy. Butelki odstawiamy na kolejne dwa tygodnie w chłodne i ciemne miejsce, aby likier dojrzewał i nabrał pełni smaku.
Po tym czasie likier jest gotowy do spożycia. Smakuje wyśmienicie podany schłodzony, prosto z lodówki.