Źródło: Atide from Getty Images
Likier cytrynowy
Likier cytrynowy to wspaniały, orzeźwiający trunek, idealny na upalne letnie dni. Robię go zawsze na początku lata, gdy cytryny są najsłodsze i najbardziej soczyste.
Składniki
- 6 ks dojrzałych, niepryskanych cytryn
- 1 litr spirytusu
- 500 g cukru
- 1 litr wody
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozpoczynamy od dokładnego umycia i osuszenia cytryn. To bardzo ważne, aby były one naprawdę czyste, ponieważ skórka, która trafi do likieru, powinna być wolna od wszelkich zanieczyszczeń.
Następnie obieramy cytryny, starając się nie połamać skórki. Najlepiej zrobić to za pomocą obieraczki do warzyw, zostawiając biały puch na cytrynie. Skórki wrzucamy do dużego, szklanego słoja, który powinien być dobrze umyty i wysuszony.
Dodajemy do słoika spirytus i zamykamy go szczelnie. Tak przygotowany słoik odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na 40 dni. Co kilka dni warto potrząsnąć słoikiem.
Po upływie 40 dni przygotowujemy syrop cukrowy. Do garnka wrzucamy cukier, zalewamy go wodą i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Gdy syrop będzie gotowy, studzimy go do temperatury pokojowej.
Po ostudzeniu syropu, dolewamy go do słoika z cytrynami i spirytusem. Dokładnie mieszamy i ponownie zamykamy słoik. Odstawiamy go na kolejne 40 dni w ciemne miejsce.
Po tym czasie, przecedzamy nasz likier przez drobne sito czy gęstą gaza. Likier cytrynowy jest już gotowy do spożycia, ale zachęcam do odstawienia go na jeszcze parę dni, żeby smaki się lepiej połączyły.