Źródło: Pixabay: SBZUS
Łatwy kremowy hummus z kalafiora z przyprawami
Ten przepis na hummus z kalafiora to fantastyczna odmiana tradycyjnego dipu z Bliskiego Wschodu.
Składniki
- 1 średniej wielkości kalafior, pokrojony w różyczki
- 4 łyżki stołowe Oliwy z oliwek, podzielone
- 5 ząbki mielonego czosnku
- 2 łyżki stołowe tahini
- Sok z jednej cytryny
- 1⁄4 filiżanka wody
- sól do smaku
- Opcjonalnie do dekoracji: garść natki pietruszki, szczypta papryki lub mżawka dodatkowej oliwy z oliwek.
Najnowsze ulotki
Procedura
Zacznij od ugotowania różyczek kalafiora na parze, aż zmiękną. Zwykle zajmuje to około 15 minut, ale należy mieć na nie oko. Chodzi o to, aby ich nie rozgotować, w przeciwnym razie staną się zbyt papkowate i stracą swoją naturalną słodycz.
Po ugotowaniu kalafiora odstaw go do ostygnięcia na około 10 minut. Jest to kluczowy krok, który wiele osób pomija, ale jest on niezbędny, ponieważ umieszczenie gorącego kalafiora w robocie kuchennym może stworzyć nieprzyjemną teksturę.
Gdy kalafior ostygnie, podgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek na patelni na średnim ogniu i podsmaż mielony czosnek, aż stanie się złocisty. Ten krok nadaje hummusowi piękną głębię smaku; wolę to niż używanie surowego czosnku, który czasami może być zbyt mocny.
Następnie w robocie kuchennym połącz ugotowanego na parze kalafiora, podsmażony czosnek, tahini, sok z cytryny, pozostałe 2 łyżki oliwy z oliwek i 1/4 szklanki wody. Zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. W zależności od osobistych upodobań, możesz dodać więcej tahini dla wzbogacenia smaku lub więcej soku z cytryny dla nadania smaku. W hummusie chodzi o równowagę, więc nie krępuj się dostosowywać przepisu według własnego uznania.
Gdy mieszanina będzie gładka i kremowa, dopraw solą do smaku. Kluczem do dobrego hummusu jest dobre doprawienie. Chcesz wydobyć wszystkie te piękne smaki.
Na koniec przenieś hummus do miski do serwowania. Dekorowanie to miejsce, w którym możesz wykazać się kreatywnością - lubię dodawać posypkę z papryki, trochę posiekanej natki pietruszki i mżawkę oliwy z oliwek, aby uzyskać dodatkowy akcent.