Źródło: weyo via Freepik
Langos jak z jarmarku bożonarodzeniowego
Przepis tak klimatyczny jak jarmark bożonarodzeniowy i tak przytulny jak zimowy wieczór: langos. Te węgierskie tłuste bułeczki są zdecydowanie obowiązkowym elementem każdego sezonu zimowego. Na zewnątrz są chrupiące, a w środku cudownie delikatne i miękkie. Moja rodzina i ja po prostu je uwielbiamy! Wypróbowałam ten przepis w ostatnie Święta Bożego Narodzenia i okazał się ogromnym sukcesem. Langos można udekorować w dowolny sposób!
Składniki
- 500 g mąka samozbrylająca
- 250 ml mleko
- 100 g Quark
- 42 g drożdże
- 1 łyżeczka cukier
- 1 łyżeczka sól
- olej do głębokiego smażenia
- Dodatki: np. czosnek, ser, kwaśna śmietana
Najnowsze ulotki
Procedura
W przypadku przepisu na węgierski langos najpierw podgrzej mleko - powinno być letnie, zbyt gorące zabije drożdże. Następnie rozpuść w nim cukier.
Pokruszyć drożdże do letniego mleka i odstawić na kilka minut. Sprzyja to aktywności drożdży i pomaga ciastu dobrze wyrosnąć.
Teraz przesiej mąkę do dużej miski. Przesianie mąki sprawi, że ciasto będzie później bardziej puszyste. Dodaj sól i zrób dołek na środku.
Wlej twaróg i mieszankę mleka i drożdży do dołka i powoli ugniataj rękami w mące. Zalecam energiczne wyrabianie ciasta przez co najmniej 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
Przykryj ciasto i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na co najmniej 2 godziny. Ciasto powinno wyraźnie urosnąć.
Podziel ciasto na 10 równych kawałków i spłaszcz je dłońmi. Lubię lekko rozciągnąć ciasto, aby było ładne i cienkie.
Rozgrzej olej na głębokiej patelni lub w rondlu, aż będzie średnio gorący. Dodawać kawałki ciasta jeden po drugim i smażyć z obu stron na złoty kolor. Uważaj, aby olej nie był zbyt gorący, w przeciwnym razie langosy szybko ściemnieją na zewnątrz, podczas gdy w środku będą nadal surowe.
Gotowe węgierskie langosze odsączyć na papierze kuchennym i natychmiast posypać lub posmarować wybranymi dodatkami.