REKLAMA

Źródło: weyo via Freepik

Langos jak z jarmarku bożonarodzeniowego

Przepis tak klimatyczny jak jarmark bożonarodzeniowy i tak przytulny jak zimowy wieczór: langos. Te węgierskie tłuste bułeczki są zdecydowanie obowiązkowym elementem każdego sezonu zimowego. Na zewnątrz są chrupiące, a w środku cudownie delikatne i miękkie. Moja rodzina i ja po prostu je uwielbiamy! Wypróbowałam ten przepis w ostatnie Święta Bożego Narodzenia i okazał się ogromnym sukcesem. Langos można udekorować w dowolny sposób!

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 500 g mąka samozbrylająca Dodano do
  • 250 ml mleko Dodano do
  • 100 g Quark Dodano do
  • 42 g drożdże Dodano do
  • 1 łyżeczka cukier Dodano do
  • 1 łyżeczka sól Dodano do
  • olej do głębokiego smażenia Dodano do
  • Dodatki: np. czosnek, ser, kwaśna śmietana Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

W przypadku przepisu na węgierski langos najpierw podgrzej mleko - powinno być letnie, zbyt gorące zabije drożdże. Następnie rozpuść w nim cukier.

2. Krok

Pokruszyć drożdże do letniego mleka i odstawić na kilka minut. Sprzyja to aktywności drożdży i pomaga ciastu dobrze wyrosnąć.

3. Krok

Teraz przesiej mąkę do dużej miski. Przesianie mąki sprawi, że ciasto będzie później bardziej puszyste. Dodaj sól i zrób dołek na środku.

4. Krok

Wlej twaróg i mieszankę mleka i drożdży do dołka i powoli ugniataj rękami w mące. Zalecam energiczne wyrabianie ciasta przez co najmniej 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.

5. Krok

Przykryj ciasto i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na co najmniej 2 godziny. Ciasto powinno wyraźnie urosnąć.

6. Krok

Podziel ciasto na 10 równych kawałków i spłaszcz je dłońmi. Lubię lekko rozciągnąć ciasto, aby było ładne i cienkie.

7. Krok

Rozgrzej olej na głębokiej patelni lub w rondlu, aż będzie średnio gorący. Dodawać kawałki ciasta jeden po drugim i smażyć z obu stron na złoty kolor. Uważaj, aby olej nie był zbyt gorący, w przeciwnym razie langosy szybko ściemnieją na zewnątrz, podczas gdy w środku będą nadal surowe.

8. Krok

Gotowe węgierskie langosze odsączyć na papierze kuchennym i natychmiast posypać lub posmarować wybranymi dodatkami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy