Źródło: FB: 1000 pomysłów na ciasta
Łabędzi puch
Składniki
Składniki na biszkopt:
- 5 ks jaj
- 1 szkło mąki pszennej tortowej
- 1 szkło cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 11⁄2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 Łyżka oleju
- 1 Łyżka gorącej wody
Pozostałe składniki:
- 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
- 2 czerstwe bułki kajzerki
- 3 Okulary Mleka
- 1⁄2 Okulary cukru
- 250 g margaryny lub masła
- 200 g wiórek kokosowych
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
Najnowsze ulotki
Procedura
Ciasto: białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania dodać cukier.
Następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając.
Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Na koniec wlać olej i wodę.
Przygotowane ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 35 minut.
Nadzienie: ostudzone bułki zalać 2 szklankami zimnego mleka i odstawić, aby zmiękły.
Rozgnieć je widelcem, ale nie wylewaj mleka.
Pozostałą szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
Dodać pokruszone bułki z mlekiem i połowę wiórków kokosowych.
Gotować masę przez 5 minut, ciągle mieszając, a następnie odstawić do ostygnięcia.
Po ostygnięciu ubić zmiękczone masło, a następnie dodawać po łyżce ostudzonej masy, cały czas mieszając.
Składanie ciasta: przekroić ciasto na pół.
Jedną połowę włożyć z powrotem do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Rozsmarować dżem porzeczkowy na cieście, a następnie połowę nadzienia.
Przykryć drugą połową biszkoptu.
Rozsmarować pozostałą masę i docisnąć na wierzchu ciasta.
Upraż pozostałe wiórki kokosowe na patelni, a następnie posyp nimi wierzch ciasta.