REKLAMA

Źródło: carlosrojas20 from Getty Images

Kurczak z warzywami w sosie musztardowym

Kurczak w sosie musztardowym to jedno z moich ulubionych dań. Musztarda nadaje piersi kurczaka wyrazisty i pikantny smak, który idealnie kontrastuje z łagodną cebulą i bitą śmietaną. To danie jest idealne na niedziele lub specjalne okazje.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 4 kawałek filet z kurczaka Dodano do
  • 3 łyżka stołowa oliwa z oliwek Dodano do
  • Sól, czarny pieprz Dodano do
  • 1 kawałek The Onion Dodano do
  • 3 goździki Czosnek Dodano do
  • 4 łyżka stołowa Musztarda Dodano do
  • 200 ml Bita śmietana Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Piersi z kurczaka dobrze umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Następnie posolić i popieprzyć z obu stron.

2. Krok

Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i usmaż piersi kurczaka z obu stron na złoty kolor.

3. Krok

W międzyczasie drobno posiekaj cebulę i zmiażdż ząbki czosnku. Gdy piersi z kurczaka się zrumienią, odłóż je na bok i podsmaż cebulę i czosnek na patelni.

4. Krok

Następnie dodać musztardę i bitą śmietanę i dobrze wymieszać. Lepiej jest dodać więcej musztardy, ponieważ nada ona sosowi mocniejszy smak.

5. Krok

Na koniec włóż piersi z kurczaka z powrotem do sosu i duś wszystko razem przez około 10 minut. W razie potrzeby można dodać trochę wody.

6. Krok

Kurczak w sosie musztardowym może być podawany z duszonymi lub pieczonymi warzywami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy