REKLAMA

Źródło: carlosrojas20 from Getty Images

Kurczak z warzywami w sosie musztardowym

Kurczak w sosie musztardowym to jedno z moich ulubionych dań. Musztarda nadaje piersi kurczaka wyrazisty i pikantny smak, który idealnie kontrastuje z łagodną cebulą i bitą śmietaną. To danie jest idealne na niedziele lub specjalne okazje.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 4 kawałek filet z kurczaka Dodano do
  • 3 łyżka stołowa oliwa z oliwek Dodano do
  • Sól, czarny pieprz Dodano do
  • 1 kawałek The Onion Dodano do
  • 3 goździki Czosnek Dodano do
  • 4 łyżka stołowa Musztarda Dodano do
  • 200 ml Bita śmietana Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Piersi z kurczaka dobrze umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Następnie posolić i popieprzyć z obu stron.

2. Krok

Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i usmaż piersi kurczaka z obu stron na złoty kolor.

3. Krok

W międzyczasie drobno posiekaj cebulę i zmiażdż ząbki czosnku. Gdy piersi z kurczaka się zrumienią, odłóż je na bok i podsmaż cebulę i czosnek na patelni.

4. Krok

Następnie dodać musztardę i bitą śmietanę i dobrze wymieszać. Lepiej jest dodać więcej musztardy, ponieważ nada ona sosowi mocniejszy smak.

5. Krok

Na koniec włóż piersi z kurczaka z powrotem do sosu i duś wszystko razem przez około 10 minut. W razie potrzeby można dodać trochę wody.

6. Krok

Kurczak w sosie musztardowym może być podawany z duszonymi lub pieczonymi warzywami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

468 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy