Źródło: carlosrojas20 from Getty Images
Kurczak z warzywami w sosie musztardowym
Kurczak w sosie musztardowym to jedno z moich ulubionych dań. Musztarda nadaje piersi kurczaka wyrazisty i pikantny smak, który idealnie kontrastuje z łagodną cebulą i bitą śmietaną. To danie jest idealne na niedziele lub specjalne okazje.
Składniki
- 4 kawałek filet z kurczaka
- 3 łyżka stołowa oliwa z oliwek
- Sól, czarny pieprz
- 1 kawałek The Onion
- 3 goździki Czosnek
- 4 łyżka stołowa Musztarda
- 200 ml Bita śmietana
Najnowsze ulotki
Procedura
Piersi z kurczaka dobrze umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Następnie posolić i popieprzyć z obu stron.
Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i usmaż piersi kurczaka z obu stron na złoty kolor.
W międzyczasie drobno posiekaj cebulę i zmiażdż ząbki czosnku. Gdy piersi z kurczaka się zrumienią, odłóż je na bok i podsmaż cebulę i czosnek na patelni.
Następnie dodać musztardę i bitą śmietanę i dobrze wymieszać. Lepiej jest dodać więcej musztardy, ponieważ nada ona sosowi mocniejszy smak.
Na koniec włóż piersi z kurczaka z powrotem do sosu i duś wszystko razem przez około 10 minut. W razie potrzeby można dodać trochę wody.
Kurczak w sosie musztardowym może być podawany z duszonymi lub pieczonymi warzywami.