Źródło: Rogerio_Andrade from Getty Images
Kurczak z farszem
Ten przepis na pieczonego kurczaka z farszem był ulubionym daniem w kuchni naszej babci od pokoleń i nadal uwielbiamy go przygotowywać na rodzinne spotkania lub zjazdy. Zarówno farsz, jak i kurczak są delikatne, soczyste i pełne smaku.
Składniki
Kurczak:
- 1 kurczak
- sól, pieprz
- 1 Łyżka papryka
- 2 Goździki Czosnek
Nadzienie:
- 1 bagietka
- 2 Goździki Czosnek
- Garść gałązek pietruszki
- 100 g masło
- 50 ml Smetana
- sól, pieprz
Najnowsze ulotki
Procedura
Umyj i osusz kurczaka, a następnie dopraw go solą, pieprzem, papryką i czosnkiem.
Bagietkę pokroić w drobną kostkę i wymieszać ze startym czosnkiem, natką pietruszki, masłem i śmietaną. Doprawić solą i pieprzem.
Napełnij kurczaka tą mieszanką.
Umieścić kurczaka w naczyniu do pieczenia, skropić wodą i piec w temperaturze 180 stopni przez około 2 godziny. W trakcie pieczenia kilkakrotnie skropić kurczaka tłuszczem.
Podawać z ulubionym dodatkiem - np. pieczonymi warzywami lub pieczonymi ziemniakami.